Školarci će ranije na raspust?

28.10.2021

05:23

0

Autor: J. S. J.

Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke, rekao je dr Kon

Školarci će ranije na raspust?
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Đaci čekaju da li će pohađati onlajn, a Krizni štab već razmišlja o tome da se na početak decembra pomeri zimski raspust.

O ovome je govorio i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

On je istakao da ima dosta zaražene dece, ali i da je njihova klinička slika teža nego na početku. Međutim, epidemiolog nije želeo da prejudicira da li će do toga da dođe.

-Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke. Ti podaci dolaze iz svih školskih uprava preko epidemiologa instituta i zavoda, i oni su vrlo pouzdani. Drugi podaci nam dolaze sa testiranja, koje se dnevno prati. Otkriva se mnogo zaraženih, odnosno pozitivnih, i po svemu tome imamo više otkrivenih pozitivnih u tom uzrastu. Računamo da su svi oni u školi. Kada tako gledamo, imamo situaciju koja, takođe, ni u kom slučaju nije vanredna, ali u ukupnom sagledavanju situacije u kojoj se povećava broj dece koja, nažalost, imaju i tešku formu bolesti, potpuno je legitimno razmišljati na koji način napraviti predah i smanjenje kontakata kod dece. Ostaje prostor za samu onlajn nastavu. Moramo da razgovaramo sa ministrima, i jednim i drugim, šta je moguće. Nešto o čemu se potencijalno razmišlja jeste da ti prekidi budu povezani sa raspustom, onaj koji inače ide... -rekao je dr Kon za "Telegraf".

On je istakao da se ne razmišlja o produžetku zimskog raspusta, već da bude pomeren za početak decembra.

-Da bude ranije, o svemu tome se razmišlja. Naravno, prvo i osnovno je gledati zdravlje dece. To je najvažnije. To pitanje je bilo na Kriznom štabu, rečeno je da će se o tome još raspravljati i to je normalno na dnevnom radu -naveo je ovaj stručnjak.

Premijerka Ana Brnabić navela je da Institut "Batut" ima sastanke sa medicinskim delom Kriznog štaba i sa Ministarstvom prosvete o tome da li će deca preći na onlajn nastavu.

-Oni će u četvrtak imati još jedan sastanak i onda će Kriznom štabu dati neku svoju preporuku. Očekujem da vidim preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je svakako da deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu -kazala je Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike