Poznati srpski meteorolog objavio novu prognozu: Od danas nam se vraća košava, ali ima i jedna dobra vest!

25.10.2021

13:49

0

Autor: M. M.

Meteorolog Nedeljko Todorović je najavio da je pred nama period sa maksimalnim temperaturama do 18 stepeni

Poznati srpski meteorolog objavio novu prognozu: Od danas nam se vraća košava, ali ima i jedna dobra vest!
ilustracija - Copyright Profimedia

Pred nama je topla i sunčana završnica oktobra! Neće biti baš 20 stepeni, kako je bilo najavljivano prošle nedelje, ali svakako će biti toplo za ovo doba godine.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Nedeljko Todorović najavio je da je pred nama period sa maksimalnim temperaturama do 18 stepeni Celzijusovih.

- Ove sedmice očekuje nas suvo vreme, nema nekog značajnog porasta temperature, one maksimalne bi bile od 13 do 17 stepeni Celzijusovih. Poslednjeg dana oktobra moglo bi da bude do 18 stepeni - navodi Todorović za "Blic".

Prema njegovim rečima, to su temperature koje su primerene ovom dobu godine, ta maksimalna temepratura za kraj oktobra biće 15-16 stepeni. Neće biti ni ekstremno toplog, a ni ekstremno hladnog vremena.

Opet počinje jače da duva

- Danas će da jača jugoistočni vetar, pogotovu u Južnom Banatu. U podnevnim i večernjim satima dostizao bi brzinu od 80 kilometara na čas, a na područuju Beograda bi dostizao od 40 do 50 kilometara na čas - objašnjava meteorolog.

Košava do subote

Na pitanje koliko dugo košava može da duva u kontinuitetu, meterolog kaže:

- Košava duva kada je u istočnoj Evropi visok pritisak i kada je u Sredozemlju nizak pritisak. Koliko dana se održava takva situacija, toliko će košava i da duva. To znači da košava može da duva i pola dana, može i dan ili tri. Nije ograničeno, može i pet i sedam. Može i 31 dan, koliko je duvalo pre nekih 40 godina. Ove sedmice duvaće danas, u utorak, četvrtak, petak i subotu.

Malo više snega nego prošle godine

Svetski meterolozi najavili su da je pred nama zima slična onoj od prošle godine, a naš meteorolog prognozira da će ove godine biti malo više snega nego prošle godine.

- Očekuje nas uobičajena zima - naše zime koje traju tri meseca tokom decembra, januara i februara i nisu sve vreme hladne. Karakteristika je smena toplih i hladnih perioda u trajanju od sedam do 10 dana. Pitanje je samo koliko će snega da bude, pošto su poslednje dve godine bile oskudne snegom. Milsim da će ove godine biti malo više snega nego prošle godine - kaže Todorović, i naglašava da je teško tačno precizirati kakvo će vreme biti tokom zimskih meseci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike