Objavljena nova prognoza: Srpski meteorolog otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednim danima - sledi preokret

23.10.2021

10:50

0

Autor: M. M.

Za vikend osetno hladnije, ali već od nedelje sunčano

Objavljena nova prognoza: Srpski meteorolog otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednim danima - sledi preokret
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu za naredne dane i najavio da nam posle zahlađenja stiže novi period sa sunčanim intervalima

- Za vikend osetno hladnije, ali već od nedelje sunčano. Početkom sledeće sedmice mraz i košava, a krajem oktobra i početkom novembra natprosečno toplo, uz temperature više od 20 stepeni. Prethodni dani protekli su u Srbiji u znaku toplog vremena. Jutra su bila hladna i maglovita, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura dostigla je u četvrtak u Srbiji i u Beogradu 24 stepena - napisao je Đurić na Fejsbuku.

 

 

Za vikend hladnije

- Za vikend osetno hladnije, jer će sa severa doći do dodatnog prodora hladne vazdušne mase i to zato što će snažan ciklon sa severa Evrope nastaviti put dalje na istok i u svom zadnjem delu spustiće hladnu vazdušnu masu daleko na jug. U subotu u Srbiji kišovito i hladno, na severu Vojvodine već od jutra suvo. Do kraja dana prestanak padavina u većini predela. Minimalna jutarnja temperatura biće od osam do 10 stepeni, a maksimalna dnevna od 11 do 15, u Beogradu od 10 do 12 stepeni - najavio je Đurić.

I stabilizacija vremena

- Dakle, već u subotu hladni front odmaći će još istočnije od našeg područja, a sa zapada i iz oblasti Alpa ojačaće snažan anticiklon, što će usloviti stabilizaciju vremena - objavio je meteorolog i dodao:

- U nedelju na severu Srbije sunčano, ujutro i uz slab mraz, naročito u Vojvodini. U južnim i centralnim predelima Srbije nakon oblačnog jutra, tokom dana sunčano. Vazdušni pritisak zbog blizine anticiklona biće veoma visok, a zbog suvog i stabilnog vremena i bez vetra, zagađenje će ponovo biti izraženo, naročito u jutarnjim i večernjim časovima i naročito na severu Srbije. Minimalna jutarnja temperatura biće u nedelju od 0 na severu do sedam stepeni na jugu i jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna od 11 do 15, u Beogradu do 13 stepeni.

Stiže košava

- Početkom sledeće sedmice centar anticiklona izmestiće se istočnije od našeg područja i nalaziće se iznad oblasti Karpata, Rumunije i Ukrajine. Istovremeno, slab ciklon formiraće se u Jonskom moru. Usled izraženog gradijenta zbog ova dva sistema, a kako će Srbija nalaziti između ta dva sistema, u košavskom području i u Beogradu u ponedeljak i u utorak duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 kilometara na sat - najavio je Đurić.

Kako je objavio, maksimalne temperature krajem oktobra biće oko 20 stepeni.

- Zbog preovlađujućeg uticaja anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, u Srbiji će biti suvo, u ponedeljak i sunčano, ali ujutro ponegde uz slab mraz (minimalna temperatura od -3 do tri stepena). Tokom dana toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17, u Beogradu do 15 stepeni. U utorak krajem dana košava slabi i prestaje, a tokom poslednjih dana oktobra biće i dalje stabilno i suvo, uz hladna i maglovita jutra, ponegde i uz slab mraz, a tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko 15, a oko 30-31. oktobra oko 20 stepeni - napisao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike