Dušana su ubili samo zato što je bio Rom, a majka mu se kasnije obesila od muke: 24 godine od strašnog zločina u centru Beograda

18.10.2021

10:54

0

Dušan Jovanović krenuo je po sok te kobne večeri, a niko nije slutio da se nikada neće vratiti

Dušana su ubili samo zato što je bio Rom, a majka mu se kasnije obesila od muke: 24 godine od strašnog zločina u centru Beograda
dusan - Copyright Printscreen Youtube RTS

Dečak Dušan Jovanović imao je samo 13 godina kada su ga dvojica skinheda, inače fašista, brutalno ubila pre tačno 24 godine u centru Beograda.

Dušan je 18. oktobra 1997. godine oko 21:35 sati krenuo do obližnje prodavnice da kupi sok, nakon čega su ga presreli mladići, ne mnogo stariji od njega, i oborili na zemlju.

Oni su ga brutalno tukli i šutirali sve dok nije izdahnuo.  Ubili su ga samo zato što je bio romske nacionalnosti. 

Skinhedi su od dečaka prvo tražili novac, koji je odbio da im da, a nakon toga su počeli da ga pesniče. Kada je pao na zemlju, pesničili su ga čizmama koje su bile ojačane metalom.

I to su radili sve dok dok nije prestao da daje znake života.  Dušan je preminuo zbog preloma vrata a ispraćen je u belom kovčegu na večni počinak. 

Njegov otac je kasnije medijima ispričao da je krenuo da traži dečaka, kada je primetio da ga duže vreme nema.

- Našao sam ga da leži na stepenicama, glava mu je bila pognuta unazad. Tada sam viknuo: "Ko mi ubi sina?" Izašle su komšije, a ja nisam znao šta da radim. Utrčao sam kod komšinice, rekao joj da pozove policiju, a onda je izašla i moja žena. Rekao sam joj: "Ubili su nam sina", a ona je počela da vrišti", ispričao je davne 1997. Dušanov otac. 

Nažalost, Dušanova majka izvršila je samoubistvo vešanjem 2015. godine i na kraju je pored njega sahranjena. Nakon nje, preminuo je i Aleksandar, otac dečaka.

Izvršioci Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna osuđeni su na po deset godina zatvora i poslati su na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod za maloletnike u Valjevu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike