Ugradnja stenta: Šta treba da znate kada se pripremate za operaciju?

15.10.2021

11:46

0

Ugradnja stenta potrebna je pacijentima koji pate od ateroskleroze, odnosno otvrdnjavanja krvnih sudova, kao i pacijentima koji se nalaze u akutnoj fazi infarkta miokarda

Ugradnja stenta: Šta treba da znate kada se pripremate za operaciju?
ugradnja-stenta - Copyright Promo

Stent je žičana mrežica u obliku cevčice koja se hirurškom putem ugrađuje u suženi ili zapušeni krvni sud sa ciljem obnavljanja protoka krvi. Tokom hirurške procedure, kardiolog otvara blokiranu ili potpuno začepljenu arteriju balonskim kateterom i ugrađuje stent koji treba da obezbedi neometan protok krvi. S obzirom da je stent najčešće izrađen od legure metala kompatibilnih sa ljudskim tkivom, novi slojevi tkiva obavijaju stent koji time postaje deo normalne sluznice arterije.

Ugradnja stenta potrebna je pacijentima koji pate od ateroskleroze, odnosno otvrdnjavanja krvnih sudova, kao i pacijentima koji se nalaze u akutnoj fazi infarkta miokarda. Takođe, on može biti ugrađen i pacijentima koji su nakon operacije bajpasom ponovo pretrpeli infarkt. Ukoliko vas vaše kardiovaskularne tegobe svrstavaju u grupu pacijenata kojima je ugradnja stenta neophodna, pročitajte sledeće savete kako biste se na pravilan način pripremili za ovu hiruršku intervenciju.

1. Pijte dovoljno tečnosti

Pacijentima koji se pripremaju za ugradnju stenta savetuje se povećan unos tečnosti, posebno ukoliko imaju tegobe sa bubrežnim sistemom. Povećan unos tečnosti obezbediće lakše izlučivanje kontrastne boje, sredstva koje se koristi kako bi se precizno ustanovila blokada u arteriji, a koje može da naškodi radu i zdravlju vaših bubrega. U slučaju ovog ili bilo kog drugog zdravstvenog problema koji nije u vezi sa kardiovaskularnim sistemom, čak i prehlade, popričajte sa vašim kardiologom pre samog zahvata.

2. Obavezan post noć pred operaciju

Pacijent je u obavezi da ne konzumira hranu šest do osam sati pre hirurške intervencije ugradnje stenta, dok je konzumacija tečnosti ograničena na dva sata pred početak zahvata. Izuzetak predstavlja uzimanje propisane terapije, koju treba popiti uz manju količinu vode. Konzumiranje cigareta je takođe strogo zabranjeno.

3. Određene lekove treba izbegavati pred operaciju

Pacijenti treba da informišu svog kardiologa o svim medikamentima koje trenutno uzimaju. U slučaju uzimanja antikoagulanasa, potrebno je konsultovati lekara, s obzirom da se obustava uzimanja ove terapije ili drugih medikamenata koji mogu uticati na razređivanje krvi određuje za vreme i dan nakon realizovanog zahvata.

Pacijentima koji pate od dijabetesa takođe se nalaže obustava uzimanja terapije 24 sata pred zahvat kako bi se izbegla mogućnost da tokom operacije nivo šećera u krvi bude nizak. Medikamente ne treba konzumirati na dan operacije i naredni dan.

4. Informišite se o tome kako će teći oporavak

Iako sama intervencija nije bolna i traje oko sat vremena, a zadržavanje u klinici nakon zahvata najčešće traje dan ili dva, za očekivati je da će pacijent osećati umor kao i slabost

te bol na mestu uvođenja katetera. Stoga je napornije fizičke aktivnosti potrebno svesti na minimum u periodu od nedelju ili dve nakon intervencije.

Od pacijenata sa ugrađenim stentom očekuje se promena životnih navika i disciplinovano pridržavanje propisane terapije i redovan odlazak na kontrolne preglede. Potrebno je eliminisati uzročnike koji su doveli do kardiovaskularnih tegoba, poput konzumacije cigareta, izbegavati hranu bogatu mastima, holesterolom i natrijumom, redukovati stres i uvesti umerenu fizičku aktivnost.

Ugradnja stenta u Puls kardiološkom centru

Iako se kvalitet i dužina životnog veka značajno poboljšavaju nakon ugradnje stenta, uspešnost oporavka i zdravstveno stanje pacijenta posle intervencije u velikoj meri zavise i od pravovremenog javljanja lekaru. Stoga ne odlažite posetu kardiologu i zakažite pregled u kardiološkoj bolnici Puls koja se nalazi u A bloku na Novom Beogradu. Sa vrhunskim kardiolozima ove kardiološke bolnice možete se posavetovati o svim neophodnim predoperativnim analizama, samoj intervenciji kao i toku oporavka. U prijatnom ambijentu savremeno opremljene bolnice, lekari Puls-a će se na najbolji način pobrinuti za zdravlje vašeg srca i omogućiti vam život bez tegoba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike