Brnabić: Ako se ne vakcinišemo osuđeni smo da živimo u "agoniji" smenjivanja novih talasa masovnog zaražavanja

10.10.2021

09:30 >> 09:35

0

Autor: I. P.

Premijerka je naglasila da je Srbija na vreme nabavila dovoljne količine vakcina i da je to sve što je država mogla da uradi, a da je sada odgovornost na pojedincima

Brnabić: Ako se ne vakcinišemo osuđeni smo da živimo u "agoniji" smenjivanja novih talasa masovnog zaražavanja
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da smatra da su sve anti-kovid mere, osim vakcinacije, u stvari polu-mere i da mora mnogo više da se priča o tome da su vakcine bezbedne u svakom smislu.

Gostujući na TV Prva, Brnabić je upozorila da smo kao društvo osuđeni da živimo u "agoniji" smenjivanja novih, sledećih talasa masovnog zaražavanja i širenja korona virusa ukoliko se vakcinacija ne omasovi.

Premijerka je naglasila da je Srbija na vreme nabavila dovoljne količine vakcina i da je to sve što je država mogla da uradi, a da je sada odgovornost na pojedincima.

- Možemo i moramo da pričamo o tome. Kao što smo videli poslednjih dana, pričamo o tome da je bezbedno vakcinisati trudnice, bezbedno je da se vakcinišete ako planirate potomstvo. Čak i kada je reč o mladima. Iako nisu vakcinisani, iako ne veruju da će završtiti na respiratoru, neka urade to zbog drugih ljudi u okruženju, rekla je Brnabić.

Podsetila je da su na snazi mere nošenja maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde je nemoguće ostvariti distancu i da bi epidemiološka situacija bila povoljnija da se one poštuju.

Na pitanje da li se kažnjavaju i tržni centri u kojima se ne nose maske, rekla je da ni oni nisu zaštićeni.

Mislim da smo sve stvarno dobro izmerili i odlučili da u ovom trenutku ne uvodimo kovid propusnice. Tokom čitave ove borbe protiv pandemije, mi smo videli političke manipulacije i zloupotrebe svake vrste. Analiziramo situaciju i trudimo se da zaštitimo naše građane, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da sve zemlje imaju problem zbog toga što sa propusnicama ne mogu da se zaštite podaci o ličnosti i zato što je mogućnost zloupotrebe velika.

- Krenuli smo težim, ali boljim putem, rekla Brnabić i ocenila da je svaka priča o nekim oštrijim merama samo skretanje teme sa vakcinacije kao najefikasnijeg načina da se izađe iz epidemije .

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike