"Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja": Bračni par preminuo od koronavirusa u istom danu

11.10.2021

10:43

0

Autor: M. P.

Doktorka Tatjana Adžić iz kovid bolnice istakla je da zaraženi nisu bili vakcinisani

"Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja": Bračni par preminuo od koronavirusa u istom danu
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Prošle nedelje bračni par u istom danu preminuo je od posledica koronavirusa u batajničkoj bolnici. Muškarac je imao 45, a žena 37 godina, iza sebe su ostavili dvoje dece.

- Zamislite tu porodicu i tu decu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali - kaže za beogradske medije direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević.

Ona je opisala kakvo je stanje u ovoj bolnici, te koliko su teške kliničke slike nevakcinisah bolesnika.

- Ovaj talas je najsmrtonosniji, pored svih naših napora, opreme, više od 90 odsto intubiranih ne preživi - kaže načelnica bolnice prof. dr Tanja Adžić Vukičević.

Pacijenti koji kiseonik primaju preko maski ili su na "haj flou" mašinama uglavnom žmure. Jasno je i zašto, jer se u očima onih koji posmatraju vidi jasan i što je najgore, opravdan strah.

- U jednoj sobi je nedavno bilo petoro mladih pacijenata. Nisu bili intubirani i gledali su kako prvog od njih trpaju u kesu i odnose. I onda sledeći. Kroz nekoliko dana sledeći. Četvoro mladih, od 21, 26 godina, i naša laborantkinja iz Urgentnog centra koja je tu bila najstarija, imala je 44 godine. Svi su umrli - rekla je doktorka Adžić Vukičević za medije.

- U decembru, kada se kovid-bolnica otvorila, 70 odsto nije uspevalo da pobedi mašinu, respirator. Kada je naišao britanski soj virusa uspeh od odvajanja od respiratora je bio još manji, između 80 i 90 odsto je umiralo, a sada je smrtnost intubiranih više od 90 odsto - objašnjava doktorka za Blic.

Ona je još jednom apelovala na sve da se vakcinišu.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike