Alkohol izaziva sedam vrsta raka: Dovoljna samo čaša vina dnevno za karcinom dojke!

08.10.2021

13:20

0

Autor: D.M.

Etanol koji se nalazi u svim alkoholnim pićima povećava rizik od raka dojke, nevažno da li se radi o vinu, pivu ili žestokom piću

Alkohol izaziva sedam vrsta raka: Dovoljna samo čaša vina dnevno za karcinom dojke!
Pivo - Copyright Pixabay

Poznato je da preterana konzumacija alkohola može da našteti jetri, crevima i drugim organima, a stručnjaci smatraju i da može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ono o čemu se ne priča mnogo je, prema naučnicima, povezanost alkohola i karcinoma dojke.

 “Mnoge studije pokazuju povezanost konzumacije alkohola i karcinoma dojke”, kaže Christine L. Klassen, internista i specijalista za zdravlje žena, sa čuvene klinike Mayo.

“Čini se da ta veza zavisi od količine. Što je konzumacija veća, rizik znatno raste”.

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma, pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, otkrila je da se na svakih 10 grama alkohola, otprilike čaša vina ili piva dnevno, rizik raka dojke raste za sedam do deset procenata. “Važno je napomenuti da je karcinom složena bolest koju retko uzrokuje jedan faktor.

Postoji mnogo stvari koje ulaze u povećanje rizika osobe da oboli od karcinoma dojke, porodična anamneza, lični genetski sastav, ishrana, pa čak i izloženost u okolini”, kaže dr. Klassen.

Alkohol je ipak rizik, koliko god bio mala komponenta

Alkohol je relativno mala komponenta tog rizika, ali je ipak rizik. Konzumacija alkohola vezana je za sedam vrsta karcinoma uključujući i onaj koji utiče na tkivo dojke. Alkohol i nusprodukti mogu oštetiti DNK. Nakon što popijemo gutljaj alkohola i on stigne u želudac, telo ga metabolizira i stvara otrovnu hemikaliju acetaldehid. Ova se materija može akumulirati u tkivu dojke i oštetiti DNK, znači kod koji našim stanicama govori kako da funkcionišu i rastu.

Oštećenje DNK može predisponirati ljude na razvoj karcinoma dojke, kaže Prevention. Alkohol može smanjiti apsorpciju i razgradnju važnih hranjivih materija, vitamina A, C, D i E, karotenoida i folata, a te hranjive materije mogu imati ulogu u prevenciji karcinoma, ističu stručnjaci. Alkohol može povećati estrogen do štetnih nivoa. Estrogen je važan za rast tkiva dojke ali dugotrajna izloženost visokim nivoima ovog hormona može potstaći širenje stanica karcinoma dojke.

Profimedia
 
Visokorizične pacijentkinje bi trebalo manje da piju!

Alkohol može povećati hormon za stimulisanje raka dojke IGF-1. Nekoliko je studija otkrilo da previše određenog hormona, insulinskog faktora rasta koji reguliše rast kostiju i tkiva, može potstaaćirast kancerogenih stanica kao i povećati gustoću tkiva dojke. Gustoća tkiva dojke snažan je prediktor rizika karcinoma dojke iako naučnici ne znaju zašto. Stručnjaci kažu da ne postoji količina alkohola koja se smatra sigurnom kad je u pitanju rizik karcinoma dojke. Čak i žene koje malo piju, manje od tri pića nedeljno i dalje imaju povećan rizik.

Dr. Klassen smatra da nije nerazumno priuštiti sebi nekoliko pića, ali visokorizične pacijentkinje koje su preživele rak dojke trebale bi piti tri ili manje pića nedeljno. Iako mnogi reklamiraju vino zbog njegovog potencijala jačanja zdravlja srca, a drugi su razmatrali sposobnost piva da podiže gustoću kostiju, ne postoji vrsta alkohola koja bi na bilo koji način bila korisna za smanjenje rizika karcinoma.

Profimedia
 

 

Nevažno je o kojem se alkoholnom piću radi

Etanol, vrsta alkohola koji se nalazi u svim alkoholnim pićima povezana je s povećanjem rizika od raka dojke, nevažno da li je to vino, pivo ili žestoko piće. Kancerogeni učinci alkohola mogu uticati na svakoga, ali postoje visokorizične grupe koje bi morale biti svesnije koliko piju i možda bi trebalo da razmotre potpuni prestanak konzumacije alkohola.

Ove grupe uključuju žene koje su imale karcinom dojke, one koje imaju gene BRCA1 ili 2, imaju hiperplaziju ili prekomerni rast staničnog tkiva u mlečnim žlezdama ili kanalima, ili su na postmenopauzalnoj terapiji estrogenom i progesteronom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike