Lepi dani pred nama, a od srede zahlađenje! Meteorolog otkrio kakav će biti oktobar

03.10.2021

07:29

0

Autor: J. S. J.

Kada je reč o prognozi za oktobar i novembar Todorović ističe da će verovatno biti više kiše

Lepi dani pred nama, a od srede zahlađenje! Meteorolog otkrio kakav će biti oktobar
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da su aktuelne vremenske prilike uobičajene za našu klimu. ali da postoje neke male varijacije iz decenije u deceniju.

On navodi da će narednih dana biti toplo, ali da već od srede sledi pad temperature, kao i da će oktobar da bude prosečan.

Kako stoji na sajtu RHMZ-a danas će se temperature kretati oko 25.podeoka na Celzijusovoj skali, a tako će biti sve do srede, kada se očekuje pad temperatura za oko pet stepeni i i kiša.

Posle srede temperature ispod 20 stepeni.

pritnscreen/RHMZ
 

Kada je reč o prognozi za oktobar i novembar Todorović ističe da će verovatno biti više kiše. 

-Sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra - rekao je Todorović za RTS.

On je kao primer da nema suštinskih promena klime naveo učestalost pojave sušnih i toplih leta, dodajući da se njihova učestalost menja približno na svakih 35 godina.

Poslednjih 30 godina...

Printscreen/Prva
 

 

-Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta - kazao je Todorović.

On ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

-Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta -kazao je Todorović.

Ovo leto u Beogradu treće po vrelini u poslednjih 100 godina

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

-Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40,0 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana - 19, zabeležen je i 1921. godine -rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen, ali to je u Beogradu malo ublaženo, jer je Beograd, kako navodi, toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja i sličnog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike