Psihološki profil oca pedofila: Jako ih je teško prepoznati, ali postoje signali koji ih odaju

30.09.2021

18:00

0

Pedofili vole da rade sa decom jer smatraju da će tako zadovoljiti svoj poriv i držati ga pod kontrolom

Psihološki profil oca pedofila: Jako ih je teško prepoznati, ali postoje signali koji ih odaju
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Slučaj silovanja desetogodišnje devojčice iz Kruševca od strane oca pokazuje da je porodično nasilje i dalje jedan od gorućih problema sa kojima se susreće naše društvo, a najčešće mu se staje na put kada je zločin već počinjen.

Maloletna devojčica jedna je od retkih žrtava koja se u školi požalila i tako alarmirala zaposlene da reaguju i prijave slučaj. Ali postavlja se pitanje koliko njih ćuti i trpi zlostavljanje.

- Dužnost svakoga ko primeti ili posumnja da neko trpi zlostavljanje je da nasilnika i prijavi. Pedofil je pedofil, pa čak i da je dobar prijatelj ili komšija - objašnjava za 24sedam psiholog Aleksandra Janković.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Inače, početkom nedelje je sprečena obljuba maloletne devojčice u Rabrovcu.

Naime, starac (84) pokušao je da obljubi jedanaestogodišnju komšinicu, a pukom srećom devojčica je uspela da pobegne. Komšije su potvrdile da je on i ranije imao neprimerene komentare upućene deci, ali da nisu ni sanjali da bi mogao nešto ovako da učini.

Upravo po takvim malim signalima se prepoznaju pedofili predatori.

- Ne postoji način na osnovu koga možete da znate da je neko pedofil, ali postoje signali koji mogu ukazivati na to. Poput čudnog komentarisanja dece, onoga što pretražuje na internetu i čemu je naklonjen. Jedini način da prepoznate oca pedofila je da dobro upoznate osobu sa kojom planirate porodicu i ne zatvarate oči na indikatore da nešto nije u redu - objašnjava Jankovićeva.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona dodaje da pedofili ne izgledaju drugačije od ostalih ljudi.

- Oni se dobro filtriraju u društvo i ne izgledaju drugačije. Njima je sada preko interneta dostupno i mnogo grupa sa seksualnim sadržajem pomoću kojih ostaju nezapaženi - dodaje ona.

Vole rad sa decom

Okidač za pedofiliju je nemogućnost kontrole impulsa koji je u osnovi patološki, a da situacija bude gora, najčešće kontrolu traže među zanimanjima koja su u vezi sa decom.

- Do pedofilije dolazi kada čovek više ne može da obuzda uzbuđenje koje je pokrenuto patološkim impulsom. Oni ćesto rade sa decom jer smatraju da će tako zadovoljiti svoj poriv i da će ga držati pod kontrolom. Međutim, to često bude i okidač za napad na decu - objašnjava Jankovićeva. 

Žrtva može postati nasilnik

Svako dete koje trpi nasilje bilo kakve vrste mora se obratiti stručnjaku jer to su traume koje ih prate čitav život. A ako se te traume ne spreče na vreme deca ih mogu shvatiti kao normalne.

- Problem i jeste ako se na vreme ne radi na tome jer se žrtva može identifikovati sa agresorom. Zbog traume i nemogućnosti da je prevaziđu, deca i sama mogu kasnije postati nasilna. Nije retkost da žrtva postane nasilnik - objasnila je Aleksandra Janković.

Jedini način na koji se može potencijalno stati na put pedofiliji jeste edukacija koja mora otpočeti još u predškolskom uzrastu, kaže za 24sedam dečji psiholog Nikolina Milosavljević.

- Nažalost, mi slučajeve seksualnog zlostavljanja imamo i kod dece od tri godine. Obično se dešava da ono dolazi od ljudi koji su najbliži porodici pa se teško veruje da se silovanje i desilo. Ili se pak smatra da deca umišljaju. Edukacija je neophodna, kao i objašnjavanje deci od malih nogu šta su intimni delovi, da niko ne sme da ih dira kao ni da oni ne smeju da diraju druge. Kod nas je to i dalje tabu tema - objasnila je Milosavljevićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike