Srpski naučnici zadaju udarac koroni: Razvijaju se novi antigenski test i lek protiv kovida

13.09.2021

12:01 >> 23:13

0

Autor: P. Š.

Za potrebe ovog projekta kupljena je i kapitalna oprema, kakva ne postoji u zemlji niti u regionu, reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije

Srpski naučnici zadaju udarac koroni: Razvijaju se novi antigenski test i lek protiv kovida
Pixabay

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovida 19 koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz Fonda za nauku nakon nedavne posete istraživačkim timovima i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja.

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida 19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju leka protiv kovida 19.

Pročitajte još:

Ovaj centar je, kako navode iz Fonda za nauku, jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida 19.

– Centar je najpre započeo istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je reč o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije koronavirusa kod obolelih, a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine koronavirusa, čak i kada je on prisutan u veoma niskoj koncentraciji.

Profimedia

Za potrebe ovog projekta kupljena je i kapitalna oprema, kakva ne postoji ni u zemlji niti u regionu, a reč je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

V. d. direktora Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić je prilikom posete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i celokupnog programa.

Pročitajte još:

– Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa – navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naši naučnici, uz podršku Fonda za nauku, trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti