„Jovanka Broz - u boji“: Glamur, luksuz i sjaj prve dame Jugoslavije

14.09.2021

17:28 >> 07:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 16. septembra, u 18 časova u holu RTS-a i trajaće do 30. novembra

„Jovanka Broz - u boji“: Glamur, luksuz i sjaj prve dame Jugoslavije
Copyright Izložba "Jovanka Broz-u boji" Promo/RTS

Izložba „Jovanka Broz – u boji“ prvi put pred publiku donosi originalne odevne komade iz jedinstvene kolekcije Jovanke Broz i poziva posetioce da zakorače u modni svet raskošnih boja prve dame Jugoslavije, koji je dobrim delom ostao skriven od očiju javnosti gotovo 70 godina.

Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924-2013), bila je prva dama Jugoslavije i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u perodu od 1952. do 1980. godine, borac NOB-a, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice, dva ordena za hrabrost i mnogih drugih mirnodopskih jugoslovenskih i međunarodnih priznanja. Osim toga, Jovanka Broz je bila prva dama Pokreta nesvrstanih, modna ikona i kulturni i modni diplomata SFRJ par ekselans.

Jovanka Broz/Profimedia

Predsednički par Broz brižljivo je birao jezički kod svoje odeće koji je prenosio poruke i gradio javni identitet bračnog para Broz, ali i nove Jugoslavije, njene ideologije i politike. Iako na čelu socijalističke zemlje, glamur, luksuz i sjaj kao životni stil svrstavao je Tita i Jovanku u ravnopravan položaj sa ostalim svetskim liderima i kulturnom elitom, a način odevanja, prilikom državnih susreta, bio je regulisan protokolom SFRJ ili zemlje domaćina.

Jovanka Broz je pratila svetske modne trendove, ali je izgradila i lični, monumentalni stil svedenih linija, prefinjen i glamurozan, prepoznatljiv po odeći krojenoj uz telo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom.

Jovanka Broz, Tito, Elizabet Tejlor i Ričard Barton/Profimedia

Njena odeća je imala dvostruki karakter: u diplomatskim krugovima korišćena je kao diplomatsko sredstvo za unapređenje međunarodnih odnosa države i brendiranje Jugoslavije u svetu, dok je za domaću javnost, birajući nešto skromnije modele, bila element povezivanja sa širim društvenim slojevima i sredstvo nove vlasti da se u državi, federaciji naroda stvori jedinstveni jugoslovenski nadnacionalni identitet.

Partizanka, borac, komunista i prva dama SFRJ, Jovanka Broz, otmena i elegantna, bila je pandan evropskoj aristokratiji. Uz to, bila je pokroviteljka i reprezent domaće modne industrije. Zna se da su brojna preduzeća, dizajneri i zanatlije Jugoslavije brinuli o izgledu Jovanke Broz, ali, kako njena odeća nije potpisana, još uvek ne postoje precizni podaci o tome ko je sve učestvovao u izradi garderobe prve dame.

Jovanka Broz i Tito/Profimedia

Bilo da je rađena u privatnim salonima u zemlji i inostranstvu (od Mile Kavaloti iz Rijeke do Klare Rotšild iz Budimpešte), u svetskim modnim kućama (od Diora do Lanvina) ili državnim preduzećima (od Narodne radinosti do Jugoeksporta), uz asistenciju domaćih dizajnera (Aleksandar Joksimović, Mirjana Marić i drugi), njena odeća je unikatna. U većini slučajeva u pitanju je visoka moda, ručno rađena, po meri, od vrhunskih materijala, upečatljivih boja i atraktivnih tekstura i dezena, dok kroj i način drapiranja, falte i izrezi upućuju na snažan uticaj pariske visoke mode.

Josip Broz Tito i Jovanka Broz poseta predsedniku Kenediju u SAD, oktobar 1963. Promo/Muzej Jugoslavije

Kolekcija odeće i aksesoara Jovanke Broz predstavlja jedinstven spoj Zapada i Istoka, kapitalizma i komunizma, odeće žene ratnika i elegantne prve dame, visoke mode i konfekcije, zvaničnog stila protokolarnog odevanja i ličnog stila Jovanke Broz.

Pročitajte još

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 16. septembra, u 18 časova u holu RTS-a i trajaće do 30. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike