Društveno pitanje koje treba da zabrine sve: Podaci o nestalima su uznemirujući

30.08.2021

14:59 >> 16:50

0

Autor: A. B.

MKCK apeluje na nacionalne vlasti u regionu da im omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva, i vojnih i civilnih, koje se odnose na nestala lica, kako bi

Društveno pitanje koje treba da zabrine sve: Podaci o nestalima su uznemirujući
Copyright 24sedam / A. B.

Trideset godina od izbijanja ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji još uvek se traga za 9.969 nestalih, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) povodom Međunarodnog dana nestalih.

– Nestanak oko 35.000 ljudi u ratovima 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije njihovim porodicama i bližnjima zadao je težak bol i patnju, a nama kao društvu obavezu da pomognemo porodicama u rešavanju njihovih problema. Neke porodice traže svoje najmilije čak 30 godina, a sudeći po dosadašnjoj dinamici, njihova potraga može se nastaviti decenijama – navodi se u saopštenju MCKC.

MCKC navodi da je 2019. godine pronađeno je i identifikovano 218 ljudi, 2020. svega 46, a od početka ove godine do danas, 43 lica i ističe da rešavanje pitanja nestalih mora da se ubrza i tretira isključivo kao humanitarno pitanje, lišeno politizacije.

Stoga, MKCK apeluje na nacionalne vlasti u regionu da im omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva, i vojnih i civilnih, koje se odnose na nestala lica, kako bi se taj proces konačno ubrzao.

Pročitajte još:

MKCK u regionu ostaje posvećen procesu rasvetljavanja sudbine nestalih lica kroz pretraživanje nacionalnih i međunarodnih arhiva, i svojoj ulozi neutralnog posrednika, uz pružanje pravne i forenzičke ekspertize kao i podrške porodicama i njihovim udruženjima, navodi se saopštenju te organizacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike