EU skida Srbiju sa "zelene liste" za putovanja?

08.09.2021

05:24 >> 06:34

0

Ambasadori zemlja članica bi danas na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa zelene liste

EU skida Srbiju sa "zelene liste" za putovanja?
Copyright AP Photo/Ana Brigida

EU danas razmatra uklanjanje Srbije i još pet država sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina.

Ambasadori zemlja članica bi danas na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa “zelene liste” koja se ažurura dva puta mesečno.

Pročitajte još

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre 10 dana, zbog pogoršane epidemiloške situacije, sa “zelene lisite” već su uklonjene Crna Gora, Sevrna Makedonija i Kosovo.

Odluka amabasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

Prema najnovijem preseku, na koronavirus je do juče u 15 sati bilo pozitivno 5.069 osoba, od 20.443 testiranih. Na respiratorima se  nalazio 121 pacijent, dok su preminule 23 osobe.

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike