Poznate sve tri faze vakcinacije: "Batut" objavio tačan redosled imunizacije

09.01.2021

12:16 >> 14:00

0

Autor: J.B.O.

Pripremljeni i planovi za obuhvat do maksimalno 50 odsto ukupne populacije Srbije u slučaju dostupnosti veće količine vakcina

Poznate sve tri faze vakcinacije: "Batut" objavio tačan redosled imunizacije
Tanjug/Strahinja Aćimović

Institut “Batut” je objavio operativni plan za imunizaciju protiv virusa COVID-19 u Srbiji, a on predviđa tri faze koje bi obuhvatile 50 odsto stanovništva.

Pored izrade planova za vakcinaciju sa obuhvatom od 20 odsto ukupne populacije, istovremeno su pripremljeni i planovi za obuhvat do maksimalno 50 odsto ukupne populacije Srbije u slučaju dostupnosti veće količine vakcina.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije, kao i zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite obuhvaćeni su u prvoj fazi vakcinacije.

Prioritetne grupe zaposlenih u zdravstvenim ustanovama obuhvataju zaposlene u jedinicama intezivnog lečenja u kovid bolnicima, zaposlene u kovid ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, u kovid bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjima, zaposlene u laboratorijama za direktnu dijagnostiku COVID-19, zaposlene na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u nekovid bolnicama, zatim zaposlene na ostalim odeljenjima u ne-kovid bolnicama i zaposlene u domovima zdravlja.

Planirano je da obuhvat vakcinacije bude od 60 do 80 odsto zaposelnih u ovim kategorijama odnosno oko 85.400 ljudi.

Starije uzrastne grupe stanovništva i to osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika i korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja biće vakcinisane u ovoj fazi.

Prilikom planiranja vakcinacije, zavisno od raspoložive količine vakcine, treba dati prioritet osobama u pomenutim ciljnim grupama koji imaju pridružen i dodatni visok rizik od nastanka teške bolesti usled infekcije virusom SARS-CoV-2.

Obuhvat vakcinacije u ovoj kategoriji građana trebalo bi da bude između 75 i 80 odsto i to je ujedno najbrojčanija kategorija stanovništva koja treba da se vakciniše oko 635. 000 osoba.

Za prvu fazu vakcinacije ukupno je planirana vakcinacija 720.600 osoba.

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin)

U drugoj fazi koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva biće obuhvaćene starije uzrasne grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Što se tiče zaposlenih biće vakcinisani u službama od vitalnog i posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Srbije ili organ uprave kome Vlada poveri izradu takve liste prioriteta zatim zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji u neposrednom radu sa strankama, zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima, u policiji i pravosuđu, zaposleni u predškolskim ustanovama i obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole).

Za drugu fazu planira se imunizacija sa obuhvatom od 10 do 80 odstu u zavisnosti od rizika od nastanka teškog oblika bolesti kod osoba koje već imaju narušeno zdravlje ili povećanog rizika od transmisije virusa u radnom okruženju.

U drugoj fazi iminizacije tako bi bilo vakcinisano oko 736.000 ljudi.

Tanjug/Zoran Žestić

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu koja bi trebala da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

Prioriteti se određuju naknadno, na osnovu novih saznanja o toku epidemije, imunogenosti vakcine, kao i na osnovu dostupnih količina vakcine.

Trebalo bi da budu vakcinisani u ovoj fazi zaposleni u obrazovnim ustanovama sa manjim rizikom od transmisije virusa (osnovne škole), esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi, zaposleni na proizvodnji vakcina i u laboratorijama na mestima sa visokim rizikom za infekciju.

Obuhvaćene su i osobe koje su usled svog socijalnog statusa u povećanom riziku od infekcije, jer ne mogu da obezbede fizičku udaljenost.

Među njima su migranti i tražioci azila u kolektivnom smeštaju, grupe osoba koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu i osobe starije od 50 godina na izdržavanju krivičnih sankcija.

Planiran je obuhvat od 75 odsto za vakcinaciju odnosno oko 446.000 osoba u ovim kategorijama.

Pročitaj još:

Ukupno bi se u prve tri faze vakcinacije obuhvatilo oko 1. 750. 000 građana Srbije. Imunizacijia se sprovodi u nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod čijih zaposlenih je predviđena vakcinacija, u koordinaciji sa nadležnim institutima i jedinicama zdrastvene zaštite, koji sporovode nadzor nad izvođenjem imunuzacije.

Imunizacija zdrastvenih radnika vršiće se u posebno opredeljenom prostoru zdrastvene ustanove, u domovima zdravlja biće vakcinisano starije stanovništvo, zaposleni iz prioritnih grupa biće vakcinisani u posebno opredeljenim prostorijama tih ustanova.

Kada je reč o korisnicima gerantoloških centara, oni će kao i do sada biti vakcinisani u tim ustanovama dok će zatvorenici biti vakcinisani u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Migranti i tražioci azila biće vakcinisani u prihvatnim centrima a za osobe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnike i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu biće posebno organizovani vakcinalni punktovi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti