"Roditelji, ako deci branite da guraju prst u utičnicu, zašto ih onda puštate na internet?"

28.01.2021

06:18 >> 13:45

0

Autor: R.M.

Zbog izazova na mrežama sve više dece ugrožavaju svoje živote, pa i stradaju, upozoravaju psiholozi

"Roditelji, ako deci branite da guraju prst u utičnicu, zašto ih onda puštate na internet?"
Copyright Pixabay

Fakat je da su deca sve više u opasnosti na internetu zbog raznih izazova, igrica, ali i “saber predatora”, zbog čega dečji psiholog Branka Tišma apeluje na roditelje da otvore četvoro očiju kada su u pitanju aktivnosti njihove dece u “sajber svetu”.

Naravno, po ko zna koji put smo se potresli zbog tragedija mališana, juče u Srbiji, a pre nekoliko dana u Italiji, koji su prihvatili razne izazove na društvenim mrežama i zbog toga izgubili živote.

Deci ispod 12 godina zabraniti da imaju profile

Tišma objašnjava da su deca sklona tome da prave neprimerene izazove čak i u svakodnevnom kontaktu, pa je slično i na društvenim mrežama. Zbog toga Tišma savetuje da roditelji moraju da kontrolišu šta im deca rade na internetu.

– Roditelj može da uvede granice kako dete samo sebi ne bi ugrozilo život. Kada dete krene da stavi ruku u utičnicu, sigurno ćete ga zaustaviti. A kad ulaze u svet društvenim mreža, onda ne znamo da im kažemo ne. Mora da se uvede kontrola – kaže ona.

– Moja preporuka roditeljima je da do dvanaeste godine deca nemaju pristup mrežama, a kada napune 12 da roditelji uvek imaju šifru. Takođe, potrebno je ograničiti vreme koje provode na mrežama i internetu jer ih je onda lakše kontrolisati. To znam i na osnovu razgovora sa roditeljima u školi – objasnila je Tišma.

Pixabay

Decu vaspitavamo animiranjem, a ne ličnim kontaktom

Ona dodaje da neke od grupnih izazova na mrežama rade ljudi koji poseduju određene veštine, zbog čega posmatračima to sve izgleda veoma jednostavno.

– A onda deca to probaju sama i desi se neka velika nesreća. Nama kao roditeljima se stalno dešava da se opustimo, ne pratimo ih u dovoljnoj meri i onda dođe do tragedije – kaže Tišma.

Ona smatra da su nam deca pasivna u smislu da sami ne istražuju i ne pronalaze igre koje zadovoljaju njihov uzrast.

Pročitajte još:
S druge strane, sve manje popunjavamo potrebu za druženjem u direktnom kontaktu, a sve više decu vaspitavamo animiranjem i puštanjem da ih neko drugi pokreće i aktivira.

– Potreba za ljudskim kontaktom se ne može ničim zameniti, posebno ne igrama i sadržajima na internetu. Mi gubimo ljudski kontakt, gubimo razgovor, što je važno, i onda nemamo nikakve kriterijume ni stavove o tome, ni mi kao roditelji ni društvo. A školi je jako teško da to radi jer ispada da mi namećemo neke zabrane i ograničenja, zbog čega dolazi do otpora roditelja – kaže Tišma.

Ipak, Tišma nije optimista što se tiče poboljšanja situacije na društvenim mrežama.

– Nažalost, ako nastavimo ovako i dalje ćemo gubiti decu i ljude. Ovde se radi o razvijanju svesti kod pojedinaca i grupa, a ne tome šta država može da uradi – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike