Saznajemo: Pojeftinili apartmani u Grčkoj tokom iščekivanja epiloga epidemije kovida!

30.01.2021

06:33 >> 07:11

0

Autor: R.M.

Cene letovanja u Grčkoj niže za oko 10 odsto, ali su još neizvesni uslovi ulaska turista u tu zemlju

Saznajemo: Pojeftinili apartmani u Grčkoj tokom iščekivanja epiloga epidemije kovida!
Copyright Pixabay

Super vesti! A, donosi ih direktor JUTA Aleksandar Seničić, koji kaže da su domaće agencije već pustile ponude za apartmanski smeštaj u Grčkoj, a da su cene oko 10 odsto niže nego prošle godine.

Turističke agencije stidljivo su počele da na svojim sajtovima objavljuju ponude za letovanje u Grčkoj, ali i drugim destinacijama. Iako se one, uglavnom, odnose na hotele pojavili su se i apartmani.

I dok su cene hotelskoj smeštaja, uglavnom, iste kao prošle godine, apartmani su nešto jeftiniji. Tako se, recimo, za početak juna može naći 10 noćenja, u dvokrevetnom apartmanu, u popularnoj Paraliji, za 90 evra po osobi, sa autobuskim prevozom. Isti apartman u maju možese zakupiti za samo 65 evra.

Svi čekaju rasplet oko korone

Ipak, većina agencija još nije objavila svoje ponude jer se čeka sporazum između naše zemlje i Grčke o uslovima putovanja srpskih turista u tu zemlju.

Aleksandar Seničić kaže za “24sedam” da se rešenje očekuje najkasnije do polovine marta, ali je izvesno da će naši turisti morati da imaju ili dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

– Što se tiče cena, one su desetak odsto niže u ponudama i razlog je što svi željno iščekujemo da počne da se dešava s obzirom na to da prošle godine nije bilo sezone – kaže on.

Aleksandar Seničić (Tanjug/Tanja Valič)

Seničić smatra da će cene biti niže u svim “morskim” destinacijama u okruženju, ali je jedino neizvesno da li će padati u Turskoj i Egiptu. On je objasnio da to zavisi od turista iz okolnih zemalja i Rusije, koji u većoj meri posećuju ove dve destinacije, zbog čega oni drže cene.

– Ima najava da će i usluge van pansiona biti jefitnije, ali sve je to u magli. U Grčkoj je još policijski čas i ograničeno kretanje. Tamo se u februaru očekuje masovna vakcinacija, a nakon toga, smatram, da bi stanje moglo da se normalizuje – objasnio je on.

Ipak…

S druge strane, veliki problem je i to što se još, sa sigurnošću, ne zna za koje države ćemo morati da imamo dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

– Za nas bi bilo idealno da bude bez ikakvih uslova, ali nije realno očekivati da će tako biti svuda. Imamo uveravanje od strane Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i BiH da neće menjati uslove uslaska turista, a to bi se moglo očekivati i od Turske. Ali, što se tiče Grčke, Egipta ili Španije mislim da će tražiti ili PCR ili dokaz o vakcinaciji – kaže Seničić.

On dodaje da se trenutno razmišlja o tome da za ulazak u ove zemlje bude dovoljan antigentski test, koji košta oko 30 evra, daje brze rezultate, i može se raditi čak i na graničnim prelazima.

– Ni taj memorandum sa Grčkom, kada se bude potpisao, ne mora biti garant da ćemo moći tamo da putujemo, jer ako se opet pojavi neki novi pik epidemije, sve može da padne u vodu – rekao je on.

Savet 

Pročitajte još:
Međutim, Seničić savetuje građanima da već počnu sa rezervacijama za leto jer bi u slučaju da aranžman propadne, depozit trebalo da bude vraćen.

– Veći broj agencija još ne traži novac za rezervacije, tako da je najbolja varijanta da se ne čeka puno. Inače, ne može da se desi scenario od prošle godine jer, po zakonu, u slučaju da ne dođe do realizacije aranžmana, agencija mora da vrati novac – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike