Čestitke novom patrijarhu Porfiriju: Krivokapić, Karađorđević i ministri mu poželeli sve najbolje

18.02.2021

19:35 >> 22:48

0

Porfirije Perić, novi patrijarh Srpske pravnoslavne crkve (SPC), a doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, danas je primio niz čestitki

Čestitke novom patrijarhu Porfiriju: Krivokapić, Karađorđević i ministri mu poželeli sve najbolje
Copyright PrintscreenYoutube

Porfirije Perić, novi patrijarh Srpske pravnoslavne crkve (SPC), a doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, danas je primio niz čestitki povodom izbora na tu funkciju.

Jedna od njih pristigla je od direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Arnoa Gujona.

“Svim vernicima SPC u matici i rasejanju čestitam izbor novog patrijarha srpskog, gospodina Portfirija. Dostojan!”, naveo je Gujon na svom Tviter nalogu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je, takođe, čestitku Njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju povodom izbora za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, u kojoj se navodi:

“Vaša svetosti, u ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, upućujem Vam najsrdačnije čestitke povodom izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Uveren sam da su naša sveta Crkva i naš narod, u ovom neizvesnom i izuzetno teškom vremenu, u Vama dobili duhovnog poglavara spremnog i sposobnog da ih vodi kroz sve izazove koje nam ovo vreme donosi”, naveo je Mirović.

Dodao je i da je uveren da će Porfirije svojom mudrošću, iskustvom i posvećenošću odlučujuće doprineti nacionalnom jedinstvu, koje nam je, kako navodi, u savladavanju svih tih izazova potrebnije nego ikada do sada.

I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je mitropolitu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Pročitajte još:

Čestitku je uputio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je naveo da je srpski narod u Porfiriju dobio istinskog duhovnog oca, koji će nas, kako ističe, voditi putem mira i ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja, u službi sveopšteg dobra i blagostanja.

“Uveren sam da ćete sa trona Svetog Save, mudrim rečima, delima, razumevanjem i blagošću ispuniti srca svih vernika jevanđelskom ljubavlju i milosrđem. U ovim izazovnim vremenima za sve nas, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, značajno je da je Vaš dosadašnji put bio put istine, na kome ste neprestano isticali potrebu za praštanjem, jedinstvom i slogom, iskazujući naglašenu brigu za naš narod u južnoj pokrajini”, naveo je Petrović.

To će, dodaje, biti i Srbima na Kosovu i Metohiji nada i podstrek da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji.

I prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio je najiskrenije čestitke novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju.

“Kao prestolonaslednik i starešina Kraljevske porodice Srbije, srdačno Vam čestitam na izboru za 46. po redu poglavara naše autokefalne SPC, kličući – Dostojan! Od srca Vam želim da najodgovorniju službu patrijarha srpskog obavljate u dobrom zdravlju i na mnoga i blaga leta”, naveo je Karađorđević.

FOTO TANJUG/ KRALJEVSKI DVOR/ SLUZBA ZA ODNOSE S JAVNOSCU,

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je čestitku mitropolitu Porfiriju povodom izbora za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je večeras iz tog ministarstva.

Tanjug/Sava Radovanović

“Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom Vašeg izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, u nadi da ćete dugovečno i uspešno voditi Srpsku pravoslavnu crkvu na dobrobit našeg naroda i čitavog pravoslavnog sveta. Duboko verujem da su naš narod i Crkva dobili mudrog poglavara u ovim vremenima punim izazova i iskušenja. Vaša posvećenost i duhovna snaga me uveravaju da ćete uprkos teškim vremenima umeti da sačuvate našu veru, vrednosti svetosavlja i jedinstvo srpskog naroda. Na mnogaja ljeta“, navodi se u čestitki ministarke Gojković.

Ministarka pravde Maja Popović uputila je danas čestitku mitropolitu Porfiriju na izboru za novog partijarha SPC, saopšteno je iz Minsitarstva pravde.

„Sa velikom radošću Vam čestitam na izboru u tron prvojerarha Srpske pravoslavne crkve. Neka Vas dragi gospod molitvama Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog i svih ugodnika božjeg roda pravoslavnog i srpskog podrži na uzvišenoj službi patrijarha srpskog”, navodi se u čestitki ministarke Popović.

“U ovom vremenu velikih izazova i iskušenja pred našom zemljom i ljudskom zajednicom želim da Vas reči bogoslužbene pesme “Blagosloven koji dolazi u ime gospodnje” uvek nadahnjuju u kormilarenju broda srpske crkve. Čestitajući Vam na izboru, želim da Vas uverim da ćete u Ministarstvu pravde Republike Srbije imati postojanog i pouzdanog saradnika na dobro našeg naroda, Republike Srbije i radost naše svete crkve”, navodi se u čestitki ministarke Maje Popović.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta takođe je uputio čestitku novoizabranom patrijarhu u kojoj je naveo želju da tu svetu dužnost obavlja na čast i dobro čitavog srpskog naroda ma gde on živeo.

“Uveren sam da su Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici, u ovom teškom vremenu punog iskušenja, u Vama dobili duhovnog poglavara koji će uspešno da ih predvodi dugi niz godina”, naveo je Linta.

Milos Tesic/ATAImages

Uveren je, kaže, i da će novi patrijarh na mudar i odgovoran način čuvati jedinstvo SPC i imati odlučujuću ulogu u jačanju nacionalnog jedinstva i donošenju srpskog nacionalnog programa.

“Verujem da ćete posebnu pažnju da posvetite opstanku Srba na Kosovu i Metohiji i opstanku Srba u regionu”, naveo je Linta.

Krivokapić: Molite se za mir u našoj duši

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, večeras je u ime Vlade i građana Crne Gore, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vernicima, čestitao izbor novog patrijarha Porfirija.

“Vaša svetosti, gospodine Porfirije, nadahnuti Božijom ljubavlju, po uzoru na Vaše svete i blagočestive prethodnike, molite se za mir u našoj duši i mir u celom svetu”, poručio je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je njegovom preosveštvenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

“Povodom Vašeg izbora na patrijaraški tron, u ime srpskog naroda iz Republike Srpske i svoje ime, upućujem Vam čestitke sa iskrenim željama da učinite sve što je u Vašoj moći za dobrobit Crkve i naroda”, navela je Cvijanovićeva, saopstila je Informativna služba predsednice Republike Srpske.

“Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika”, istakao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Antonio Ahel/ATAImages

“Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vreme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac”, naveo je Dodik u čestitki.

Stanivuković: Velika je obaveza na novom patrijarhu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je danas čestitku mitropolitu Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

“Božijom voljom, za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je gospodin Porfirije. Srpski narod je dobio novog duhovnog pastira koji će, izborom na ovu svetu dužnost, nositi breme stvarnosti i problema sa kojima se naš narod suočava”, poručio je Stanivuković u čestitki.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Stanivuković je naveo da dužnost patrijarha nije nimala laka, pogotovo ne danas kada nam je više nego ikada potrebno da sačuvamo jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima.

Tanjug/Tara Radovanović

“Velika je obaveza na novom poglavaru, pogotovo ako govorimo o položaju našeg naroda i očuvanju naših svetinja na Kosovu i Metohiji, jer kako je i sam patrijarh Porfirije rekao, Kosovo i Metohija je stvar identiteta i temelj postojanja, kako bi naš narod imao budućnost. Očuvati veru i tradiciju kroz vekove bio je izazov, ali veliku zahvalnost na tome dugujemo našim patrijarsima”, naveo je Stanivuković u čestitki.

Dodao je da ne treba zaboraviti pomenuti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja koji je svoju dužnost obavljao dostojno, iako je trebalo snage da se na tronu Svetog Save zameni veliki patrijarh Pavle, koji i danas živi u mislima i srcima svakog Srbina kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u rasejanju.

“Danas, u ovom svetom danu treba da pomenemo i blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, čije su reči u meni ostavile dubok trag, a koji je svojim delima u odbrani svetinja pokazao pravu snagu vere, ali i put kojim svi treba da nastavimo da idemo”, istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Izbor za 46. patrijarha SPC Porfiriju je čestitala i Srpska lista.

“Vaša svetosti, u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, čestitamo vam na izboru na mesto Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog, uvereni da ćete na ovoj svetoj i odgovornoj dužnosti biti na putu svojih prethodnika koji su u burnim vremenima i izazovima uspeli da sačuvaju srpski narod. Srpski narod sa Kosova i Metohije ushićen čeka vašu posetu Kosovu i Metohiji da ga svojim molitvama i rečima ohrabrite i utešite kako bi opstali svoji na svome, ma koliko bili teški izazovi koji su pred svima nama u ovom veku”, navedeno je u čestitki Srpske liste.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike