Istražujemo: Antitela na kovid se stvaraju posle infekcije ili vakcinacije, a rezultate testiranja može da vam tumači samo - stručnjak!

20.02.2021

07:05 >> 07:21

0

Testovi služe da građani provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor posle imunizacije

Istražujemo: Antitela na kovid se stvaraju posle infekcije ili vakcinacije, a rezultate testiranja može da vam tumači samo - stručnjak!
Copyright Profimedia

Koronavirus, PCR test, brzi antigentski test, a na posletku i antitela, koja se stvaraju nakon preležanog virusa ili vakcinacije, neki su od pojmova sa kojima se već goidnu dana aktivno susrećemo. Najviše nedoumica javljale su se upravo zbog testova na antitela i na koji način treba da ih tumačimo.

Sami to ne možemo, niti su relevantne informacije na društvenim mrežama, jer brojevi kojima se obeležava nivo antitela na kovid 19, zavise od vrste testa i može da ih tumači samo stručnjak za to.

Profimedia

Najpre, kako su stručnjaci ranije objašnjavali, testovi na antitela namenjeni su pacijentima, koji žele da provere da li su bili u kontaktu sa virusom i da li su razvili imuni odgovor.

To znači da, ukoliko osoba zna ili sumnja da je pre mesec ili dva bila inficirana virusom SARS-CoV-2, može uraditi ovaj test, kako bi proverila da li u njenom organizmu postoje antitela na virus.

Šta su antitela?
Antitela su posebni proteini čija je uloga da prepoznaju antigene ili strane čestice prisutne u mikrobima, poput virusa. Svako antitelo specifično prepoznaje određeni antigen povezan sa određenim mikrobom, slično mehanizmu brave i ključa. Imune ćelije, koje se nazivaju limfociti, odgovorne su za prepoznavanje i reagovanje na antigene.

Građani Srbije od 1. juna dobili su priliku da na lični zahtev urade brzi test kojim se utvrđuje prisustvo antitela na koronavirus.

Profimedia

Najčešće metode za utvrđivanje brojčane vrednosti antitela obavljaju se ovim brzim testom na antitela, gde se, kako je ranije objasnila stručna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) dr Marija Gnjatović, utvrđuju dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom,a drugi, IgM, ukazuje na akutnu infekciju.

Drugi način, kako je tada rekla, je primena ELISA testova (Enzyme-linked immunosorbent assay),a oni pokazuju nivo IgG antitela.

Tri vrste antitela
Testovi na antitela na koronavirus primarno otkrivaju sledeće vrste antitela:

• IgM antitela, koja se rano razvijaju u ranim fazama infekcijie, ili nedugo nakon nje
• IgG antitela, koja se razviju oko sedmog dana od početka zaraze I u organizmu se zadržavaju duži vremenski period. Ključna su za uspostavljanje imuniteta nakon infekcije
• IgA antitela, koja štite površine sluzokože po telu

Virusolog i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović za 24sedam ističe da je testiranje na antitela vrlo važno kako bi se sagledao kolektivni imunitet.

Printscreen/Youtube, K1 Televizija

– Ljudsko telo proizvodi antitela kada se bori protiv infekcije. Ovaj proces pomaže mu da izgradi imunitet na tu specifičnu infekciju, a testiranje antitela pomaže da se utvrdi da li je osoba preležala koronavirus i stvorila imuni odgovor – navodi ona.

Rezultati variraju

Kako ističe, rezultati testa mogu značajno varirati, pa neke osobe mogu imati nivo vrednosti 4, a neke 20.

– To najpre zavisi od vrste testa, da li pokazuju ukupnu količinu ili određenu grupu antitela. Imunitet kod inficiranih stvara se na sve virusne antigene, dok kod pacijenata, koji su se vakcinisali, on se stvara samo na određeni S antigen. Izuzetak je kineska vakcina, koja sadrži mrtvu virusnu česticu i daje imunološki odgovor na sve antigene. Takođe, druga komponenta, od koje zavisi koliko će naš nivo antitela iznositi, je odbrambeni mehanizam pojedinca, starosna dob i pol. Poznato je da kod osoba koje su starije od 65 godina dolazi do pada imuniteta, pa je logično da će imati manji stepen zaštite – objašnjava ona.

Sa njom se složila i naša sagovornica, virusolog dr Ana Gligić, koja je navela da antitela počinju da se stvaraju od četvrtog ili petog dana od prestanka infekcije.

Pročitajte još
– Nakon toga dostižu svoj vrhunac, a posle čega njihov nivo može varirati. Obično postepeno opada, pa se neko vreme održava. Prema procenama imunitet može trajati do osam meseci, ali sve to zavisi isključivo od pojedinca i njegovog stanja.

– Ono što je najbitnije je, ističe ona, da “sigurno sve vakcie daju imuni odgovor, a jedina razlika je kada će se ona stvoriti – zaključila je dr Gligić.

Oprez, postoje i lažno pozitivni rezultati

Na sajtu CDC piše, u odeljku uputstva za korišćenje testova na antitela, da pozitivan test znači da je osoba u nekom trenutku u prošlosti bila zaražena SARS-CoV-2, kao i da to ne znači da je ona trenutno zaražena.

– Antitela obično počinju da se razvijaju u roku od jedne do tri nedelje nakon infekcije. Zdravstveni radnici koji koriste testove na antitela moraju znati kako funkcionišu različiti testovi i biti oprezni pri tumačenju rezultata testova iz dva razloga – prvo, ukoliko neko dobije pozitivan rezultat na SARS-CoV-2 antitela, ali ta specifična antitela zapravo ne postoji, rezultat je lažno pozitivan. Slično tome, može se desiti da rezultat bude i lažno negativan. Zato je jako važno da se ispitivanja na antitela ne rade tokom aktivne infekcije – navode iz CDC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike