Ministar prosvete predložio: "Dara iz Jasenovca" da uđe u program za srednje škole

02.03.2021

09:05

0

Veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji, smatra ministar Ružić

Ministar prosvete predložio: "Dara iz Jasenovca" da uđe u program za srednje škole
Copyright Printscreen/Youtube, N1

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da je predložio da se film “Dara iz Jasenovca” nađe u programu za srednje škole, uz saglasnost roditelja.

– Mislim da bi to bilo dobro i da se organizuju projekcije za srednjoškolce. Već smo razgovarali i sa producentima i sa režiserom i to je naravno i njihova ideja – naveo je ministar Ružić za RTS.

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji.

– Nama su potrebna kultura sećanja. ”Dara iz Jasenovca” je izuzetan umetnički opus koji dovodi do onoga što je nama potrebno, a to je kultura sećanja – dodao je ministar.

Profimedia

Nedavno je predsednik države Aleksandar Vučić predložio da se “srpski jezik, istorija i geografija pišu i štampaju u Srbiji”, a ministar Ružić je kazao da je predsednik izneo “uvremenjenu i potrebnu ideju”.

Udžbenike će štampati država

– Juče smo razgovarali, već sutra imamo radnu grupu kako bi pripremili zakonodavnu inicijativu i intervenciju u pogledu zakona o udžbenicima – istakao je ministar Ružić.

Na pitanje šta je do sada bilo sporno, odgovorio je da ako pogledamo razvijene zemlje EU, tamo je, kaže, i manir i pravilo da sve identitetske udžbenike štampa država.

– Ne vidim zašto bi mi bili drugačiji i zašto bi nam bilo suspendovano pravo da tako nešto radimo – kazao je on podsetivši da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dugi niz godina bio jedini izdavač, a da je sada pao na tri odsto tržišta.

Pročitajte još
On je rekao da je 2009. donet Zakon o udžbenicima koji je “liberalizovao tržište” kada je Zavod postao, kako je rekao, “trinaesto prase”.

– Doveden je u poziciju da nije uspeo da se izbori sa konkurencijom. Nije poenta u ugrožavanju ili nametanju nezdrave konkurencije, ovde se radi o tome šta je javni interes. I koji su to udžbenici od javnog interesa… to jesu ”srpski, istorija i geografija”. Govorimo o drugom ciklusu osnovne škole, 5-8. razreda i o srednjim školama – precizirao je ministar prosvete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike