Novo istraživanje: Svako zagađenje vazduha donosi 15 novih slučajeva i troje umrlih od korone

04.03.2021

06:00 >> 08:50

0

Holandski naučnici pronašli vezu između nivoa zagađenosti vazduha i skoka broja obolelih od koronavirusa

Novo istraživanje: Svako zagađenje vazduha donosi 15 novih slučajeva i troje umrlih od korone
Copyright Profimedia

Svako povećanje koncentracije štetnih čestica (PM2.5 ) povezano je sa 15 novih slučajeva kovida 19, od čega četiri zahtevaju hospitalizaciju, a tri se završavaju smrtnim ishodom, pokazuju podaci novog istraživanja iz Holandije. S obzirom na to da je Beograd dva i po puta zagađeniji od najzagađenije regije Holandije, a Niš četvorostruko, jasno je da imamo razloga za zabrinutost.

Pixabay

Koliko puta su se Beograd i Niš našli u samom vrhu najzagađenijih gradova na svetu, više niko ne može da izbroji. Samo danas, prema najnovijim podacima sa aplikacija i sajtova koji prate nivo zagađenosti vazduha, u srpskom glavnom gradu ta skala zagađenja je 103, dok je koncentracija PM2.5 čestica iznosila 36,5 mikrograma po kubnom metru.

Sve to se može povezati sa povećanim brojem obolevanja od kovida 19 i više stope smrtnosti, smatraju holandski naučnici.

A pulmolog Tatjana Radosavljević za 24sedam upozorava da dugotrajna izloženost štetnim supstancama povećava rizik od akutnih i hroničnih bolesti, uglavnom onih koje utiču na respiratorni sistem, kakva je i virus korona.

Šta su PM čestice?

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha, predstavljaju čestice prašine manje od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Najopasnije su PM10 i PM2.5 čestice, jer su male i zbog toga dospevaju do najfinijeg tkiva pluća, alveola, gde se vrši izmena gasova u organizmu.

– Dugotrajna izloženost štetnim supstancama u vazduhu povećava rizik od akutnih i hroničnih bolesti, uglavnom onih koje utiču na respiratorni sistem, ali može dovesti i do oboljenja srca i mozga, bolesti pluća, koronarnih bolesti i šlogova. Ove hronične bolesti nose pojačan rizik, da pacijenti koji obole od kovida imaju teži tok bolesti i povećanu smrtnost. To je efekat dugotrajnog dejstva aero-zagađenja, naročito PM čestica, ali i ozona – poručuje ona.

Čestice dolaze do najsitnijih delova pluća

Privatna arhiva

Kako dodaje naša sagovornica, PM čestice dolaze do najsitnijih delova plemenitog plućnog tkiva – alveola, i izazivaju oštećenje krvnih sudova, kao i poremećaj lokalnog imunog odgovora.

– Kada virus SARS-Cov2 uđe na isti način u pluća, on se lakše širi, dovodi do težih zapaljenja i stvaranja sitnih trombova. Koronavirus i PM čestice imaju iste ciljne ćelije i delove ćelija, pa je zato kod osoba koje su izložene aero-zagađenju i burniji odgovori na prisustvo kovida 19, a samim tim su češći i teži oblici obolevanja – poručuje Radosavljevićeva.

Što se tiče prenosa koronavirusa, poznato je da se on širi kapljično, ali prema rečima pulmologa, postoji teorija da je moguće širenje vazduhom, u aerosolima.

– Postavljena je hipoteza da se i on može širiti vazduhom, a da su PM čestice svojevrsni nosači koji ga mogu odneti i dalje nego kapljice. Međutim, ova teorija nije mogla biti dokazana – kaže ona, i ističe da populacije koje su izložene aero-zagađenju, a među kojima je i naša zemlja, imaju veću osetljivost i manju otpornost na samu zarazu.

 

Printscreen/iqAir

– Dugotrajno izlaganje aero-zagađenju povezano je s nastankom hroničnih bolesti, dok kratkotrajno može dovesti do štetnih zapaljenskih reakcija i slabljenja imunog odgovora na novonastalu infekciju, te pogoršanja simptoma kovida 19. U proceni štetnog uticaja zagađenja vazduha na broj obolelih i umrlih od koronavirusa, moraju da se uzmu u obzir i faktori poput ekonomske situacije u zemlji, gustine naseljenosti, korišćenja javnog prevoza, starosne strukture stanovništva, kvaliteta zdravstvenog sistema, dostupnosti bolničkih postelja i opremljenosti intenzivnih nega – kaže nam Radosavljevićeva.

Država prepoznala problem: Velika ulaganja u čistiju Srbiju

Da kvalitet vazduha u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, nedavno je u intervjuu za 24sedam potvrdila i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je istakla da Ministarstvo uveliko radi na rešavanju ovog problema.

– Ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u školama, vrtićima, domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na ekološki prihvatljivije energente. Kada govorimo o aero-zagađenju, važan projekat za Kragujevčane koji ćemo realizovati je priključivanje gradske toplane na gas. Borićemo se za to da kvalitet vazduha bude bolji – poručila je najmlađa ministarka u Vladi Srbije.

Ona je nedavno precizirala i koliko iznose sredstva koja država ulaže za rešavanje aero-zagađenja.

– Ulaže se više od 500 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama. Donet je i novi pravilnik po kome je sadržaj sumpora u lož-ulju smanjen sa maksimalnih tri na jedan odsto. U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“ A i B, koja će doprineti tome da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum – rekla je ministarka Vujović.

Samo nano-maske štite!

Pročitajte još
Zaštita od koronavirusa podrazumeva nošenje maski, ali, kako bismo se ujedno zaštitili i od zagađenosti vazduha, bitno je za koju ćemo se opredeliti.

– PM čestice su jako male i nije im neohodno da se vezuju za aerosole da bi dospele do pluća, kao što je to slučaj kod koronavirusa. Zato od aero-zagađenja štite samo prave nano-maske, kakve su N95 sa ventilima – zaključuje naš pulmolog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike