Paprene kazne za pešake: Za prelazak ulice na crveno spremite pun novčanik!

10.03.2021

10:39 >> 12:19

0

Autor: M.V.

Policija pojačava kontrolu na pešačkim prelazima, a kazne za prekršaje kreću se od tri do 30.000 dinara

Paprene kazne za pešake: Za prelazak ulice na crveno spremite pun novčanik!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Od početka godine u saobraćajnim udesima stradale su 53 osobe, što je 30 manje nego prošle godine, opominju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Upravo zbog ovakcve statistike, policija će pojačati kontolu na pešačkim prelazima, a naročito zbog onih koji pričaju mobilnim telefonom ili koriste slušalice, jer oni nisu u stanju da prate zvukove i sabraćaj oko sebe.

Apel Agencije je da stare ljude uvek prati neki mlađi član porodice, da budu obučeni u odeću jarkih boja i da sami shvate da nije potrebno da žuri jer prehrambeni objekti rade čitav dan.

Profimedia

Oni su posebno apelovali da pešaci ulicu prelaze isključivo na pešačkom prelazu.

– To se posebno odnosi na lica starija od 65 godina. Oni su najviše stradali, jer vremenom dolazi do opadanja psihofizičkih sposobnosti ove kategorije u saobraćaju, a pešaci od 65 godina i dalje misle da mogu istom brzinom da pređu ulicu, međutim, vremenom su opali refleksi – rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Sa druge strane, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorio je i da vozači moraju da se pridržavaju propisane brzine.

– Naročito u okolini škola, jer jedino brzina od 30 kilometara na čas garantuje da deca neće biti fatalno povređena. Takođe, skrećem pažnju vozačima da moraju da prilagode vožnju vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz – naveo je Okanović.

Koliko iznose kazne?

Svi pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili to urade na crveno svetlo moraju da plate 5.000 dinara.
Ako to urade u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara.

Pročitajte još
Ukoliko neko koristi mobilni telefon na pešačkom prelazu, to može da košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike