Srbi navalili u Egipat! Pokupovali aranžmane do maja, ali ne znaju za jednu začkoljicu

24.03.2021

06:15 >> 09:47

0

Autor: R.M.

Aranžmani za Egipat u aprilu uglavnom su rasprodati, a obavezni PCR test može se obaviti i na egipatskom aerodromu

Srbi navalili u Egipat! Pokupovali aranžmane do maja, ali ne znaju za jednu začkoljicu
Copyright Ilustracija/Pixabay

Ukoliko ste planirali da tokom aprila odete u Egipat, ta misija je gotovo nemoguća jer su aranžmani, uglavnom, popunjeni skoro do polovine maja. U nekoliko agencija, koje smo kontaktirali, dobili smo sličan odgovor – sve puno do maja.

Naravno, jedan od razloga je što prava sezona još nije počela pa i nema destinacija gde je more dovoljno toplo da se možete kupati, a kako objašnjava direktor YUTA Aleksandar Seničić, i hoteli u Egiptu ne rade punim kapacitetima.

– Prvo, jako je mali broj destinacija na koje može da se putuje, a i za Egipat leti samo jedan avion nedeljno. Krenuće verovatno čarteri od 1. maja, ali za tržište Srbije, odnosno 200-300 ljudi nedeljno, nije dovoljno. Zbog korone i karantina svi hoteli im rade sa 30 do 50 odsto kapaciteta, pa zato i nema dovoljno aranžmana – objašnjava Seničić za “24sedam”.

PCR test u Egiptu jeftiniji, ali…

Prema zvaničnom obaveštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, državljani Srbije mogu bez ograničenja da ulaze u Egipat, uz PCR test, ne stariji od 72 sata.

– Režim ulaska uz obavezni negativni test se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta – piše na sajtu.

Seničić kaže da je dobra stvar što se test ne morati raditi u našoj zemlji, već na aerodromu u Egiptu.

Pixabay

Dragana Kovačević iz “Džoli travela” kaže za “24sedam” da test na aerodromu u Egiptu košta 35 dolara (oko 3.500 dinara) što je značajno jeftinije nego u Srbiji, gde košta 9.000 dinara.

– Test je obavezan i za decu do šest godina. Ipak, ja lično preporučujem da se ovde odradi PCR test jer ako ste pozitivni, onda nećete ni krenuti. A ako vam rezultat bude pozitivan u Egiptu, bićete izolovani u sobi sve vreme – objasnila je ona.

Seničić kaže da je upravo ova predostrožnost razlog što je Egipćanima zabranjeno da koriste pune kapacitete hotela i dodaje da postoji još jedan problem ako vam utvrde da ste pozitivni.

– Na aerodromu već postoje mesta gde se testirate, a morate da skinete jednu aplikaciju na mobilni telefon. Kada to završite, odete u sobu i tamo čekate dok vam ne stignu rezultati. To obično ne traje više od nekoliko sati. Nakon toga, ako je test negativan, možete slobodno da se krećete. Ali, ako je test pozitivan, ostajete izolovani u sobi sve dok ne dobijete negativan test. U slučaju da ste zaraženi i kada istekne aranžman, morate da ostanete u sobi, a trošak smeštaja i povratak plaćate sami – objasnio je Seničić i dodao da obavezno treba uzeti zdravstveno osiguranje, koje pokriva lečenje u slučaju zaraze koronavirusom.

Pixabay

On je dodao da je do sada bilo dva takva slučaja, ali je sigurnije da se test uradi u Srbiji.

Pročitajte još:
Andrej Todorović iz “Kontikija” kaže da sem Egipta, trenutno može da se putuje u još nekoliko egzotičnih destinacija, koje su udaljenije.

– Što se tiče Egipta, može da se nađe neki hotel sa četiri zvezdice i “all inclusive” uslugom za 450 do 500 evra, za sedam noćenja. Trenutno se leti na Hurgadu, ali očekujemo da će tokom leta biti i letova za Šarm el Šeik – objasnio je on.

Podnet zahtev za priznavanje vakcina

Sa druge strane, Seničić dodaje da je JUTA podnela zahtev egipatskoj ambasadi da priznaju naše potvrde o vakcini umesto PCR testova.

– Nadamo se pozitivnom odgovoru – rekao je Seničić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike