Aprilili! Danas je Dan šale: Da li znate kako je ovaj praznik nastao?

01.04.2021

05:00 >> 10:44

0

Pokušajte danas da se nasmejete, pa makar i na svoj račun. Srećan Svetski dan šale i naravno: Aprilili!

Aprilili! Danas je Dan šale: Da li znate kako je ovaj praznik nastao?
Copyright Foto: Pixabay

Dan šale se po tradicija proslavljanja u svetu i postoji već nekoliko vekova. Ovaj dan je rezervisan da najmilijima „podmetnemo“ priču ili im „podvalimo“ nešto, ali tako da oni poveruju u to. Svrha ovih „zlih igrica“ je smeh i razonoda. Zato, nasmejte se danas i proslavite Dan šale! Smislite neku dobru foru, ali nemojte previše da se zanesete pa da naudite „žrtvi“. Ne zaboravite da im na kraju kažete aprilili!

U Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se “aprilskom budalom” (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Kako je nastao 1. april – Dan šale?

Šale koje su se odvijale 1. aprila datiraju iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale.

Najranija veza između datuma 1. april i pravljenja šala javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama, iz davne 1392. godine.

Foto: Pixabay

Prema jednom tumačenju, 1. april je postao Dan šale kada je u 16. veku promeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Dotad, u mnogim evropskim gradovima, Nova godina obeležavala se baš 25. aprila, a slavlje je trajalo do 1. aprila, odnosno ukupno 7 dana. Prema ovom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine, zbijali su šale s onima koji su i dalje slavili po starom kalendaru.

U 18. veku, smatralo je da ovaj dan vodi poreklo od biblijske ličnosti Noje. Naime, prema jednom novinskom tekstu iz 1789. godine, Noje je baš 1. aprila poslao golubicu da proveri da li se voda povukla. Bilo je prerano za ovu odluku.

Teorije oko nastanka Dana šale

Bibilija

Poreklo ovog međunarodno priznatog dana datira još od biblijskih dana. Ova teorija ističe da se praznik šale slavi od kada je Noje, prvi put pustio golubicu da proveri da li se voda od velike poplave povukla. Da je to bio prvi april potvrđeno je i u Hebrejskoj Bibliji, kao i u 71. suri Kurana.

Još jedna teorija govori da je Isus poslat od strane Pontija Pilata do Iroda i nazad baš na ovaj dan. Ovaj put je često nazivan i kao uzaludan posao, odnosno kao smicalica. Pa se upravo zbog toga smatra da se taj dan od tada računa kao Dan šale.

Foto: Pixabay

Rim

Šale koje su se odvijale 1. aprila takođe datiraju iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodnevnice koja se događa blizu Dana šale.

Takođe, postoji i drevni rimski mit koji govori o bogu Plutonu i njegovoj otmici Proserpine, boginje žita i žetve. Proserpinina majka je mogla samo da čuje glas svoje ćerke i uzalud je za njom tragala po ogromnim prostranstvima podzemnog sveta. Ovo se takođe, kao i kod slučaja Isusa, smatralo uzaludnim poslom.

Zanimljivosti vezane za 1. april

Panorama, emisija koja se emotivala na Bi-Bi-Siju (BBC) je 1957. godine objavila prvoaprilsku šalu o tome kako Švajcarci špagete beru sa drveta. Veliki broj gledalaca se javljao uredništvu sa pitanjem kako sami mogu da gaje špagete na svom drvetu.

Lanac ishrane “Burger King” je 1. parila 1998. godine objavio reklamu o hamburgerima za levoruke, koji su napravljeni tako da namazi poput kečapa cure sa desne strane.

Upravo 1. aprila 1979. godine, Iran je proglasio Dan republike. Ni dan danas, mnogi ne veruju da je to praznik.

Pre 10 godina, u Albertslundu izbio je požar na današnji dan, a vatrogasci nisu došli jer su mislili da se radi o prvoaprilskoj šali. Škola koju je zahvatio požar izgorela je do temelja.

Bilo kako bilo, pokušajte danas da se nasmejete, pa makar i na svoj račun. Srećan Svetski dan šale, i naravno: Aprilili!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike