Epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju: Vakcina se naročito preporučuje našim pacijentima

29.04.2021

11:25 >> 11:32

0

Autor: A.S.

Doktorka Jovićević je dodala da za koju god vakcinu da se odluče, onkološki pacijenti neće pogrešiti

Epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju: Vakcina se naročito preporučuje našim pacijentima
Copyright Tanjug/Gyorgy Varga/MTI via AP)

Onkološki pacijenti zbog oslabljenog imuniteta u većem su riziku da obole od koronavirusa uprkos pridržavanju mera, pa je preporuka da se što pre vakcinišu.

To je danas potvrdila i dr Anja Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

-Ma koliko se pridržavali mera, svaki odlazak u zdravstvenu ustanovu ili boravak sa velikim brojem ljudi, predstavlja veći rizik od zaražavanja onkoloških pacijenata zbog oslabljenog imuniteta i zato je vakcinacija neophodna- istakla je Jovićević u izjavi za Tanjug.

Dodala je da za koju god vakcinu da se odluče, onkološki pacijenti neće pogrešiti.

-Kada vidimo kakve posledice virus može imati, uključujući i smrtni ishod, onkološkim pacijentima se naročito savetuje da prime vakcinu- naglasila je Jovićević.

Pročitajte još:

Ona je navela i da je za te pacijente najbolje da se vakcinišu pre početka lečenja, ali da i kada otpočnu lečenje, odnosno, između ciklusa zračne ili hemioterapije, takođe mogu da prime vakcinu.

-Mogu se vakcinisati i nedelju dana pre hirurške intervencije ili posle, nema pogrešnog trenutka- istakla je doktorka, te pojasnila da postoje slučajevi kada se savetuje da pacijenti sačekaju, ali ne zbog rizika po njihovo zdravlje, već zbog imunog odgovora na vakcinu.

-Može se desiti da imuni odgovor na vakcinu bude oslabljen i da ona ne bude efikasna, ali u svakom slučaju, savetuje im se da to učine što pre mogu- zaključila je dr Ana Jovićević

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike