Ovo smo čekali 40 godina! Ponovo otvoren vidikovac na vrhu "Beograđanke", pogledajte kako izgleda Beograd na dlanu (FOTO+VIDEO)

05.05.2021

18:34 >> 09:47

0

Autor: R.M.

Građanima je danas i sutra omogućena poseta 22. spratu Palate Beograd sa koga se vidi čitav grad

Ovo smo čekali 40 godina! Ponovo otvoren vidikovac na vrhu "Beograđanke", pogledajte kako izgleda Beograd na dlanu (FOTO+VIDEO)
Copyright

Skoro četiri decenije građani Beograda čekali su da opet mogu da kroče na nekada najpopularniji vidikovac u srpskoj prestonici – vrh Palate Beograd, popularne “Beograđanke”.

Novi vlasnici zgrade omogućili su za simboličan iznos posetiocima da sa 22. sprata Palate Beograd danas i sutra, od 11 do 18 časova, uživaju u najspektakularnijem pogledu na prestonicu, ali i “malo dalje”, i to iz srca grada.

Ispred ulaza zgrade u Masarikovoj ulici zatekli smo red, uglavnom mlađih i ljudi srednjih godina. Ovi poslednji sećaju se dana kada je na poslednjem spratu “Beograđanke” radio restoran, u koji su rado svraćale mnoge poznate ličnosti ali i “običan” svet.

24sedam/Goran Sivački

Nakon čekanja u redu, ulazimo u jedan od tri lifta koji vode do vrha zgrade. Ulazimo na 22. sprat gde danas nema ničeg, samo delići fasade po kojima se može nazreti da se ovaj prostor nekada koristio za nešto drugo.

Domaćini su sa strana postavili paravane kako bi nam skrenuli pažnju sa slike koja u nekima, poput autora ovog teksta, budi setu na neka druga vremena. Brzo prolazimo pored jednog od štandova Crvenog krsta, jer čitava ova dvodnevna akcija je, u stvari, humanitarnog karaktera.

Kružna terasa i fenomenalan pogled

I ulazimo u “kružnu” terasu sa koje puca pogled na Beograd. Naime, osim spoljnog zida postoji i jedan unutrašnji koji obilazi oko centralnog prostora. Razmak između ta dva zida je taman dovoljan za “kružnu” terasu sa četiri strane zgrade. Upravo hodajući tom terasom možete videti čitav grad, u roku od nekoliko minuta, koliko je potrebno da napravite “krug”.

24sedam/Goran Sivački

A, pogled je više nego fascinantan. Naročito na Savu i Dunav, čija se prava veličina može naslutiti tek iz ove perspektive. Iako vam se zgrade ne čine tako daleko, koliko ste visoko možete uočiti tek kada pogledate sićušne ljude koji prolaze kroz ulice oko Palate Beograd. Tako sićušne da vam se čini da su neke tačke iz stare video-igre.

24sedam/Goran Sivački

“Beograđanka” je zdanje u čiju knjigu utisaka su se upisivali Ivo Andrić, posada “Apolo Sojuza”, mnogobrojni sportisti, ambasadori i, naravno, Tito i Jovanka Broz.
Ali ovo zdanje nije bilo rezervisano samo za njih, već je bilo otvoreno za sve građane.

Materijal za fasadu iz Italije

Inače, restoran sa vidikovcem bio je ideja arhitekte Palate Beograd Branka Pešića. Treba pomenuti i da je dve decenije kasnije vidokovac zatvoren kada je “Studio B” zakupio poslednji sprat. Inače, ova kuća od svog otvaranja nije se selila iz “Beograđanke”.

24sedam/Goran Sivački

Jedna od zanimljivosti je i da je fasada zgrade od 11.500 kvadratnih metara napravljena od aluminijuma i “termopan” dvostrukog stakla koje je došlo iz Italije. Jedna od dilema na početku gradnje bila je i da li izabrati tamni ili svetli aluminijum, a odluka je pala na ovaj prvi zbog kvaliteta.

24sedam/Goran Sivački

Nažalost, fasada “Beograđanke” nikada nije renovirana, a mnoge mlade generacije, sem nekoliko spratova gde se nalaze mnogobrojne radnje, čak i ne znaju šta sve krije ova zgrada.

24sedam/Goran Sivački

Mladi za vidikovac znaju samo iz priča

Katarina Novaković, Foto: 24sedam/Goran Sivački

Katarina Novaković je rođena Beograđanka, ali suviše mlada da bi se sećala tih vremena kada je vidikovac u Palati Beograd bio dostupan za posetioce.

Zatekli smo je kako zadivljeno posmatra Beograd.

– Ja sam iz Beograda i nikada nisam bila na nekom ovako visokom vidikovcu. Nisam ni znala da posotoji nego mi je tata rekao za njega i da je nekada tu bio restoran. Greota je što mi mlađi to nismo doživeli – kaže Katarina za “24sedam”.

Ova mlada devojka zadivljena je pogledom ali joj je žao što ne može češće da uživa u njemu.

– Prelepo je stvarno, vidi se čitav grad. Iz ove perspektive ga još nisam doživela.
Pročitala sam u novinama da će vidikovac biti otvoren, pa sam odlučila da dođem. Mislim da bi ovo trebalo da bude malo dostupnije – kaže ona.

Pročitajte još:
Zadivljeni su i ostali mnogobrojni posetioci. Nažalost, sve što je lepo kratko traje pa tako i ova poseta. Polako se udaljavamo od vidikovca sa nadom da ćemo uskoro opet moći da uživamo u našem gradu, da gledamo kako raste i gradi se, baš kao što su to radili mnogi pre nas.

I sa nadom da će poznati vidikovac opet biti svakodnevno dostupan građanima i posetiocima prestonice, kako bi neke nove generacije jednog dana mogle da svojim potomcima pričaju o nekim kultnim restoranima, nobelovcima i važnim ljudima, koji su ostavili trag visoko iznad Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike