Oglasio se dr Predrag Kon: Pojasnio ko će ipak morati da primi treću dozu vakcine!

10.05.2021

10:25 >> 10:26

0

Autor: J.B.O.

Neke osobe će čak moći i da promene vakcinu

Oglasio se dr Predrag Kon: Pojasnio ko će ipak morati da primi treću dozu vakcine!
Copyright Predrag Kon/Antonio Ahel/ATAImages

Oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine protiv koronavirusa moraće da prime i treću, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon.

– Jasno je svima nama koji se bavimo ovim poslom da oni koji nemaju antitela posle dve doze, a prošlo je vreme, treba da prime još neku – ili dozu te iste vakcine, ili da promene vakcinu – rekao je Kon.

Napomenuo je da za sada postoje istraživanja samo za slučajeve kada treća doza dolazi od istog proizvođača kao i prve dve, ali je kazao i da je kombinovanje vakcina “budućnost“.

Određeni deo vakcinisanih nije razvio efikasan imunitet protiv koronavirusa i zato će biti izrađen protokol po kojem će se njima ili davati treća doza cepiva ili će možda biti primenjena neka nova vakcina, rekla je virusolog prof. Tanja Jovanović, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba gostujući na Radio Beogradu.

– Vakcine se rade na različitim platformama, biće možda potrebno promeniti antigen koji se daje u vakcini, da bolje podstakne imunski odgovor. Treća doza bi trebalo da prati mutiranje virusa, eventualne varijante za koje vakcina ne bi bila dovoljno efikasna. Kao što imamo sezonsku epidemiju gripa, tako bismo napravili sezonsku vakcinu koja bi nas štitila od novih varijanti koronavirusa u populaciji – objasnila je prof. Jovanović.

Kako je dodala, treća doza se ne bi davala samo zbog toga što neko nije razvio kvalitetan imuni odgovor posle vakcinacije, već i zbog novih varijanti virusa.

Nedavno je počela izrada Nacionalne studije o efikasnosti imunizacije protiv kovida tokom koje će biti utvrđen učinak različitih vakcina, njihova efikasnost, vrste imuniteta, dužina trajanja imuniteta i odnos prema novim sojevima.

Pročitajte još:

– Neće se analizirati rezultati ljudi koji su se samostalno testirali, već će biti pozivane osobe koje budu zainteresovane. Ispitivaće se ne samo količina antitela, već i ćelijski imuni odgovor – objasnila je prof. Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike