Ministarstvo prosvete pregovara o kreditu od 95 miliona evra, pare namenjene za izgradnju i obnovu 15 fakulteta

11.05.2021

16:40 >> 16:47

0

Autor: R.M.

Projekti su različitog stepena spremnosti i na njima se intenzivno radi kako bi bili spremni za realizaciju, kada sredstva budu dostupna

Ministarstvo prosvete pregovara o kreditu od 95 miliona evra, pare namenjene za izgradnju i obnovu 15 fakulteta
Milan Maričić/ATA Images

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pregovara sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o kreditu vrednosti 95 miliona evra za finansiranje programa izgradnje i obnove 15 fakulteta u Srbiji, a cilj je da fakulteti dobiju sopstvene zgrade, prošire kapacitete, kao i da se izgrade jedinstveni kompleksi koji će u svom sastavu imati više srodnih fakulteta i instituta. U Ministarstvu za Tanjug kažu da su projekti različitog stepena spremnosti i da se na njima intenzivno radi kako bi bili spremni za realizaciju, kada sredstva budu dostupna.

Pomoćnik ministra za investicije i učenički i studentski standard Milutin Ðurović navodi da mnogi fakulteti u Srbiji ne raspolažu sa dovoljno kapaciteta i da decenijama unazad nije bilo obimnijih i značajnijih obnova i rekonstukcija. Ističe, programom izgradnje i obnove fakulteta nastoje se obezbediti dobri uslovi za učenje i rad u svim ustanovama obrazovanja.

Jedan takav kampus će činiti, između ostalih, nova zgrada Biološkog fakulteta od 10.000 metara kvadratnih koja će biti izgrađena u Kumodražu, u blizini Instituta “Torlak” i Farmaceutskog fakulteta. Uz Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, “Torlak” i Farmaceutski fakultet, izgradnjom Biološkog fakulteta i Centra za ideje, na toj lokaciji stvoriće se, naglašavaju, jedinstvena celina bio-medicinskog kampusa značajna za obrazovnu i naučnu zajednicu, ali i ekonomski razvoj zemlje.

Pročitajte još:
Plan je da se u Botaničkoj bašti završi Botanički institut čija je gradnja započeta još 1996. godine. Pored toga još 13 projekata predloženo je za finansiranje iz tog programa – nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Na listi su i Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti, kao i adaptacije Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U projekat su uključeni i fakulteti u drugim univerzitetskim centrima – Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti