Otvorena jedinstvena genetička laboratorija u Nišu, u opremu uloženo pola miliona evra

11.05.2021

14:51 >> 15:07

0

Autor: R.M.

Laboratorija za genetska ispitivanja je jedinstvena na Balkanu, a najmoderniji aparati omogućiće hiljade složenih analiza godišnje

Otvorena jedinstvena genetička laboratorija u Nišu, u opremu uloženo pola miliona evra
Copyright FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Na Medicinskom fakultetu u Nišu danas je otvorena laboratorija za genetska ispitivanja, jedinstvena na Balkanu, a najmoderniji aparati omogućiće hiljade složenih analiza godišnje, kao što je tipizacija gena kod malignih oboljenja. Potrebnu medicinsku opremu, u vrednosti od 500.000 evra, koja podrazumeva najsavremenije aparate u oblasti genetskih ispitivanja, poklonila je Ambasada SAD u Srbiji u saradnji s Komandom kopnene vojske SAD za Evropu.

Prostor za laboratoriju obezbedio je i opremio Medicinski fakultet u Nišu iz sopstvenih sredstava, uz podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije. Laboratorija će nositi ime Džona Frontingema, dobrotvora koji je u Prvom svetskom ratu pomogao srpskom narodu spasavajući njegovu decu i čija je bista otkrivena u sklopu laboratorije.

“Njegov lik i delo direktan su odraz saradnje i podrške dva naroda”, rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, prilikom otvaranja laboratorije. Kako kaže on je odigrao važnu, ali malo poznatu ulogu u 140 godina diplomatskih odnosa između SAD i Srbije ističući da Džon Frontingem predstavlja najbolje u odnosima dve zemlje.

Osim što je novčano pomagao da lekari leče srpske vojnike od rana, ali i od tifusa, Frontingem je kao službenih američkog Crvenog krsta sa svojom suprugom Jelenom Lozanić bio angažovan po gradovima u Srbiji.

-Frontigemovo služenje Srbiji pre više od jednog veka govori nam o temeljnim zajendičkim vrednostima srpskog i američkog naroda – kazao je Godfri.

SAD bile su uz Srbiju u ta mračna vremena, kazao je Godfri i dodao da je danas otvorena laboratorija nastavak poglavlja te podrške. Prema njegovim rečima, u prethodnih 20 godina SAD su dale više od milijardu dolara za prosperitet Srbije, unapređenje demokartije i zdravlje građana. Svečanom otvaranju prisustvovale su i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Dobrila Stanković Ðorđević, dekanka Medicinskog fakulteta u Nišu i Tatjana Jeftović Stojimenov, šefica laboratorije.

Jeftović Stojimenov je navela da se tri godine radilo na tom projektu i istakla da će aparati koji su dobijeni kao donacija omogućiti da u Nišu mogu da se rade analize gena za sve boilesti koje su monogemske ili poligenske. Dodaje da će se na taj način obezbediti prevencija, ali i dijagnostika na vreme i ističe da je posebno važno to što će omogućiti razvoj precizne medicine u Srbiji koja znači da ako jednu bolest uzrokuje veći broj mutacija u genima, analizom gena naći će se konkretno o kom se genu radi.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

-Moći ćemo da radimo analize koje će omogućiti precizno gađanje gena koji je uzrokovao samu bolest – kaže dr Jeftović Stojimenov i dodaje da je perspektiva laboratorije i u tome što je jedinstvena na putu Beograd – Skoplje.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Ðorđević rekla je da otvaranje laboratorije predstavlja veliki doprinos razvoju nauke na fakultetu, ali i daljem razvoju kliničkog zdravstva Niša i tog dela Srbije. Navela je da je prostor te laboratorije uređen iz sredstava fakulteta i uz pomoć Ministra prosvete, dok je najmoderniju opremu, u vrednosti od oko 500.000 dolara, donirala Ambasada SAD.

-Zbog toga ova laboratorija nosi ime Džona Frontingema, velikog srpskog dobrotvora – rekla je Stanković Ðorđević. Objasnila je da će u toj laboratoriji moći će da se radi otkrivanje genetskih predispozicija za razvoj, pre svega, malignih oboljenja, dijagnostika malignih i retkih bolesti, dijagnostika u oblasti farmkogenomike za primenu ciljane terapije što, kako kaže, prestavlja budućnost medicine.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zahvalila je ambasadoru Godfriju na donaciji za Medicinski fakultet, a dekanici i svim profesorima čestitala na novoj laboratoriji u kojoj će moći da se usavršavaju i pomažu građanima. Najavila je da će Grad Niš nastaviti saradnju sa Ambasadom SAD i dodala da su za nekoliko projekata već aplicirali. Sotirovski je navela da je pred Gradom mnogo projekata, a da su neki od njih su rekonstrukcija i završetak centra “Mara”, zatim rekonstrukcija psihijatrijske bolnice u Gornjoj Topaonici, rekonstrukcija porodiliša, ali i izgradnja moderne osnovne škole za 800 đaka u Nišu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike