Maturanti se već spremaju za maturske večeri, a bez 250 evra i ne razmišljajte o tome!

23.05.2021

06:00 >> 06:08

0

Prema računici 24sedam maturske večeri će roditeljima izbiti iz džepa od 30.000 pa do paprenih 80.000 dinara!

Maturanti se već spremaju za maturske večeri, a bez 250 evra i ne razmišljajte o tome!
Copyright Profimedia

Proslava mature ove godine još uvek je pod znakom pitanja zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, međutim, to nije sprečilo maturante da već počnu sa pripremama. A, prema našoj računici, ova noć će roditeljima izbiti iz džepa od 30.000 do paprenih 80.000 dinara!

Pixabay

Naime, Ministarstvo prosvete uputilo je upit Kriznom štabu da se sagleda mogućnost da učenici matursko veče proslave u dvorištu škola, kao i ranijih godina, rekao je ministar Branko Ružić i dodao da je bolje da im se dozvoli takvo okupljanje nego da se samoinicijativno organizuju.

Pripreme u toku

Ta vest bila je dovoljna maturantima da se upute u butike i započnu pripreme za dugoočekivano veče. I reporteri “24sedam” obišli su radnje u prestonici i uverili se da je maturski program već na policama radnji. Haljina, cipela, torbica, ali i odela za momke ima u izobilju, a cene se prilično razlikuju u zavisnost od brenda, materijala, modela.

24sedam

Tako, odabir one prave haljine predstavlja glavnu, a ujedno i najskuplju stavku, a cene u buticima su sledeće – od pristojnih 6.000 pa do paprenih 42.000 dinara, koliko iznosi jedna markirana haljina koju smo videlu u poznatom lancu odeće.

Sa druge strane, za cipele je potrebno izdvojiti skoro upola manje novca, jer one koštaju od 4.000, pa do 25.000 dinara. Ne treba zaboraviti ni aksesoare.

Torbica u buticima ima u raznim bojama i veličinama, a u proseku za njih treba izdvojiti od 3.000 do 6.000 dinara, dok za nakit maturanti daju od 2.000 pa do 5.000 dinara.

24sedam

Takođe, za frizuru i šminku potrebno je dodatnih 5.000, odnosno 10.000 dinara u najskupljoj varijanti.

Maturantkinje se često odlučuju i za nadogradnju noktiju, što u beogradskim salonima iznosi od 2.000 do 3.500 dinara.

Ne žalimo!

Ipak, iako su cene visoke, roditelji i maturanti na koje smo naišli kažu nam da ne žale novac.

– Ponašamo se kao da će mature biti. Haljinu smo već kupili, za 15.000 dinara, a sada smo u potrazi za cipelama. Spremni smo da za tu noć izdvojimo do 50.000 dinara, što zaista nije ni malo, ali nije nam žao. Nadamo se da će se maturska noć održati, to im je jedinstvena prilika da se okupi društvo iz škole. Nažalost, zbog epidemije, ovu i prethodnu godinu deca su provela u četiri zida, pa, želim da svojoj ćerki to da bar delimično nadoknadim – poručila je majka jedne maturantkinje koju smo sreli u beogradskom butiku.

Pixabay

Kako nam je otkrila nešto će platiti čekovima, nešto karticom i “preguraće do naredne plate”.

Dečaci skromniji

Roditelji dečaka prolaze malo jeftinije, pa tako cena odela za ovu priliku prosečno iznosi oko 16.000 dinara, čime su obavili veći deo posla. Međutim, oni koji se odluče da sami “sklapaju” kombinacije, za pantalone bi trebalo da izdvoje od 4.000 do 7.000 dinara, za košulju od 2.500 do 5.000, sako košta oko deset ili 12.000, a cipele između šest i 13.000 dinara. Kravata košta oko 1.500 dinara, a za frizuru treba pripremiti od 800 do 2.500 dinara.

Printscreen/Youtube, Forum beogradskih gimnazija

Ozbiljan zadatak pred maturantima

Milorad Antić, predsednik srednjih stručnih škola, kaže za “24sedam” da je “maturska noć ozbiljna stvar za mladog čoveka”.

– U nekim slučajevima, ako ne ispune očekivanja maturanata, to može da ostavi na njih i traume. Suma koju roditelji izdvajaju kreće se od 300 evra, za one skromnije varijante, pa do više stotina evra za one sa dubljim džepom – objašnjava on i dodaje:

– Ove godine je situacija malo drugačija zbog pandemije koronavirusa, pa, pored velikog spremanja i kupovine, maturanti treba da znaju da imaju ozbiljan test ispred sebe. Ukoliko se proslave organizuju, a koje će, prema svemu sudeći biti u dvorištima škole, moraju da vode računa o epidemiološkim merama – istakao je naš sagovornik i poručio:

Pročitajte još
– Jedna od ideja je da se ove godine uvede nagrađivanje đaka generacije, misice mature… Maturanti mogu dati mašti na volju, pa da organizuju “bal pod maskama”, gde bi se održalo i takmičenje za najoriginalniju masku – zaključio je Antić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike