Neizvestan izbor vladika koji će voditi upražnjene eparhije SPC, a razlog ima veze sa Amerikom

28.05.2021

14:20 >> 16:06

0

Danas, petog dana Sabora SPC, bilo je reči o Statusu kanadske eparhije, a sve vladike su glasale da se sve vrati u okviru kanona SPC i njenog Ustava

Neizvestan izbor vladika koji će voditi upražnjene eparhije SPC, a razlog ima veze sa Amerikom
Liturgija - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Planirani izbor vladika za upražnjena mesta u tri eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Saboru SPC najverovatnije će biti pomeren.

Razlog je, nezvanično, to što još uvek nije privedeno kraju razmatranje situacije u Americi.

Danas, petog dana Sabora SPC, bilo je reči o Statusu kanadske eparhije, a sve vladike su, prema saznanjima “Blica” jednoglasno, uključujući i vladiku kanadskog Mitrofana, glasali da se sve vrati u okviru kanona SPC i njenog Ustava.

Foto:SPC

– Započeta je i rasprava oko istočnoameričke eparhije koja će najverovatnije trajati duže, pa i sutra pre podne, kada će biti predstavljanje izveštaja i problema koji su se pojavili. Preciznije, reč je o zapadnoameričkoj, istočnoameričkoj i novogračaničkoj eparhiji, koje su mimo Ustava SPC, ali i Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku, osnovale jednočlane neprofitne korporacije i na njih je prebačena značajna crkvena imovina. U Patrijaršiju je stiglo više stotina pisama vernika koji ukazuju na to da je osnivanjem ovih korporacija, sa najčešće episkopom kao jedinim članom, imovina praktično preneta na njihovo ime sa mogućnošću da sami odlučuju o njoj – navodi sagovornik “Blica”.

Pročitajte još:

Tek nakon završetka ovih pitanja, pristupiće se rešavanju kadrovski pitanja i izboru vladika za upražnjene eparhije. Tačnije, upražnjena su mesta u eparhiji valjevskoj, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, dok je mesto prvog čoveka valjevske eparhije upražnjeno od marta 2020. godine, nakon smrti episkopa Milutina.

Od februara ove godine i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, nakon izbora Porfirija za patrijarha, ostala je bez prvog čoveka.

– Sutra će najverovatnije biti reči o finasijama i završetku radova na Hramu Svetog Save. Sva je prilika da se Sabor SPC najverovatnije neće završiti u subotu, već u nedelju, a možda i u ponedeljak. Delimično je na odlaganje uticao i sinoćni dolazak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića na sastanak sa patrijarhom Porfirijem – kaže naš izvor.

Krivokapićeva poseta

Tome u prilog govore i vesti od kasno sinoć, ali i jutros, a odnose se na potpisivanje Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC.

Naime, bez zvanične najave, srpsku Patrijaršiju je sinoć posetio Krivokapić koji je, kako je sam naveo, došao da prenese dve poruke; da vernici u Crnoj Gori žele da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog, i da se Temeljni ugovora između SPC i Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Profimedia

Na tome se čitava priča i završila sinoć, sve dok jutros nije osvanulo saopštenje SPC povodom posete crnogorskog premijera u kome se, između ostalog, navodi da je Krivokapić na dogovorenom sastanku “izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”.

– Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije – navodi se u saopštenju.

Tokom prepodneva oglasio se i vladika Joanikije, tačnije eparhija budimljansko-nikšićka, koja je prenela njegovu izjavu datu portalu IN4S. Joanikije je, naime, rekao da je izbor mitropolita u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora, čije zasedanje je u toku.

– Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo kljucni prioritet Krivokapićeve vlade – naveo je vladika Joanikije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike