Dr Ðerlek: Za mirnije leto potrebno da se vakciniše više od 50 odsto punoletnih građana

01.06.2021

09:18 >> 09:21

0

Autor: M.V.

Ta brojka značila bi uspostavljanje kontrole nad epidemijom, ali ne i dostizanje kolektivnog imuniteta, poručio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Dr Ðerlek: Za mirnije leto potrebno da se vakciniše više od 50 odsto punoletnih građana
Copyright Mirsad Đerlek/Foto: A.K./ATAImages

Vakcinacija protiv koronavirusa više od 50 odsto punuletnih građana u junu je jedini način koji bi nam obezbedio mirnije leto, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek i naveo da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije.

Dr Ðerlek je naveo da je, prema najnovijim podacima od sinoć, 2.561.520 punoletnih građana primilo prvu dozu, 2.066.153 drugu dozu vakcine, i da je dato ukupno više od 4.620.00 doza vakcine.

Pixabay

Prema njegovim rečima, dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali da znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom.

– Popuštanje mera je jedna od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam – rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dodao da su u ovom trentuku brojke i sutuacija sasvim podnošljivi, ali da je uvek oprezan u prognozama.

– Čekam jesen, mislim da ćemo na jesen imati više podataka i smelosti da kažemo kakva nas prognoza očekuje do kraja godine – poručio je on za K1 televiziju.

O četvrtom talasu

Povodom najava Svetske zdravstvene organizacije da će se u nekim zemljama pojaviti četvrti talas epidemije, dr Ðerlek kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakicnisanih.

Pixabay

– Možemo očekivati da, i ako se pojavi, ne može da bude tolikog intenziteta kakav je bio ranije – rekao je Ðerlek.

Ključni faktor u postizanju kolektivnog imuniteta je vakcinacija mladih, istakao je on i naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti doneti odluka o eventualnoj vakcinaciji mladih između 12 i 15 godina o čemu se za sada, dodaje, samo razgovara.

Podržao je uvodenje novih modela stimulacije za vakcinisane, navodeći da su mladi zainteresovani za određene manifestacije, ali i putovanja i da treba razmišljati o vaučerima koji bi im pomogli da putuju.

Pročitajte još
– Pokušavamo da ne pravimo diskriminaciju, želimo da uvedemo nove modele za promociju vakcinacije, jer bez toga ne možemo lako doći do cilja. To radi ceo svet – kaže državni sekretar i predsednik Nacionalnog kooordinacionog tela za imunizaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike