Šta kaže struka: Hoće li početi vakcinacija dece u Srbiji?

08.06.2021

07:37 >> 07:55

0

Autor: M.V.

Razmatra se odluka o vakcinaciji dece uzrasta od 12 do 16 godina

Šta kaže struka: Hoće li početi vakcinacija dece u Srbiji?
Copyright Profimedia

Američka Uprava za hranu i lekove dala je zeleno svetlo “Fajzerovoj” vakcini za imunizaciju dece od 12 do 16 godina, a nakon nje isto je uradila i Evropska agencija za lekove. Kakav je stav struke u Srbiji?

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović”, dr Olivera Ostojić kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.

Profimedia

– Pedijatriski stav je vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece – poručuje Ostojićeva za RTS.

I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. Kako RTS  saznaje, juče je kompanija “Fajzer” podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Pedijatri su uvek za imunizaciju

Doktorka Olivera Ostojić kaže da su predijatri uvek za imunizaciju.

– Vrlo dobro znamo da su u obaveznom kalendaru vakcinacije vakcine protiv bolesti koje su bile sa komplikacijama, negde i smrtonosne, a iskorenjene su i zahvaljujući njima mi imamo zdravu decu – navodi dr Ostojić i dodaje:

Printscreen/YouTube

– Apsolutno smo za to da decu od 16 godina treba vakcinisati, teških kliničkih slika je najviše bilo baš u tom uzrastu, oni se najviše kreću i najdruštveniji su – poručuje ona.

Da i od 12. godine treba razmišljati o toj vakcini, jer i ta deca ugrožena i prenosioci su infekcije, smatra doktorka stojić.

– Videli smo da je vakcina i sigurna i bezbedna i da nema nikakvih komplikacija osim nekih lokalnih reakcija koje su normalne posle svake vakcinacije. Pedijatri su uvek za imunizaciju – poručuje doktorka.

Prema njenim rečima, već nedelju dana u Dečjoj kovid bolnici u KBC “Dr Dragiša Mišović” nemaju pacijente.

– Nemamo novih prijema, pacijente smo otpustili, pre par dana je izašao poslednji pacijent, beba iz Novog Pazara – kaže rukovodilac Dečje klinike.

Ističe da imaju dobru organizaciju u dve odvojene zgrade, tako da su počeli da zbrinjavaju nekovid pacijente.

Pročitajte još
– U jednom delu smo otvorili ambulante i tu nam sada najčešće dolaze postkovid pacijenti. Tu ih pregledamo, radimo neke laboratorijske analize, rendgen pluća, spirometriju da vidimo šta se dešavalo sa decom posle kovid infekcije – zaključila je doktorka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike