Pažnja! Deci neophodan makar jedan od dva dokumenta za ulazak u Crnu Goru

12.06.2021

12:42 >> 12:48

0

Autor: A. B.

Reč je o novini koja je na snazi još od 1. januara 2020. godine

Pažnja! Deci neophodan makar jedan od dva dokumenta za ulazak u Crnu Goru
Tanjug/ Zoran Žestić

Za ulazak u Crnu Goru srpskim državljanima nije potrebna ni potvrda o vakcinaciji ni negativan PCR test, ali, ipak, ovog leta mnoge porodice će se po prvi put suočiti sa jednom novinom prilikom putovanja u ovu susednu državu – maloletnicima je dozvoljen prelazak granice jedino sa pasošem ili ličnom kartom.

Reč je o novini koja je na snazi još od 1. januara 2020. godine, ali kako zbog pandemije korone prošla letnja sezona u Crnoj Gori praktično nije ni postojala, veliki broj turista sa maloletnom decom ove godine će se po prvi susresti sa ovom promenom. To znači da maloletnici više neće moći da putuju u Crnu Goru sa zdravstvenom ili đačkom knjižicom kao dokazom o identitetu.

Pročitajte još:

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore ističu za “Blic” da su novi uslovi za ulazak maloletnika iz Srbije u Crnu Goru određeni sporazumom dveju država.

– Maloletnici u Crnu Goru mogu da uđu jedino sa pasošem ili ličnom kartom i ta novina je doneta sporazumom Crne Gore i Srbije, i to na zahtev ambasade Srbije. Ako dete ima pasoš, može u pratnji jednog roditelja da pređe granicu bez saglasnosti drugog roditelja. S druge strane, ako maloletnik ima samo ličnu kartu, onda mu je za ulazak u Crnu Goru sa jednim roditeljem neophodna saglasnost i drugog roditelja – objašnjavaju u MUP-u Crne Gore.

Inače, prema zakonu u Crnoj Gori, deca već od rođenja imaju pravo na ličnu kartu..

Kako u Srbiji maloletnici do 16 godina ne mogu da dobiju ličnu kartu, jedini način da uđu u Crnu Goru je da izvade pasoš. Međutim, pošto su već mesecima u Srbiji ogromne gužve za pasoš, mnoge porodice s malom decom su zbog toga odustale od letovanja

Zbog toga su mnogi roditelji odlustali ove godine od letovanja i u Crnoj Gori.

– Supruga i ja smo planirali po prvi put posle nekoliko godina da sa troje male dece letujemo u Crnoj Gori. Mislili smo da deci ne treba ni pasoš ni lična karta za odlazak na more. Ali kada smo čuli da moramo da im izvadimo pasoš, odustali smo od toga. Jednostavno, nemamo vremena da se guramo u redovima za pasoš. Odmaraćemo u Srbiji – naglašava Jovan Stojanović iz Beograda.

MUP Srbije: Novina kako bi se onemogućile zloupotrebe

Podsećanja radi, kada je 1. januara 2020. godine uvedena ova novina u vezi sa ulaskom maloletnika iz Srbije u Crnu Goru oglasilo se saopštenjem Ministasrtvo unutrašnjih poslova Srbije.

– Ova inicijativa pokrenuta je, između ostalog, zbog onemogućavanja svake vrste zloupotreba ove posebno osetljive kategorije – saopštio je, između ostalog, MUP.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti