Uznemirujući podaci! Stotine dece u Srbiji zvanično ne postoji: Nevidljivi su čak i za lekare

13.06.2021

20:08 >> 08:27

0

Ukoliko majka nakon porođaja nema lična dokumenta, dete ne može da bude registrovano u matičnu knjigu rođenih pod svojim imenom

Uznemirujući podaci! Stotine dece u Srbiji zvanično ne postoji: Nevidljivi su čak i za lekare
Ilustracija/Pixabay

Iako Ustav Srbije i međunarodne konvencije o pravima dece propisuju da svaki mališan ima pravo da bude zaveden u matične knjige rođenih, u realnom životu stotine njih žive bez ikakvih dokumenata i praktično su pravno nevidljivi za državu.

Zapravo, radi se o deci koja, zbog toga što im majke nemaju lična dokumenta, jako se teško registruju u matičnim knjigama rođenih. Istovremeno, na taj način su im ukinuta prava koja time stiču.

Pravni koordinator NVO “Praksis” Milan Radojev kaže za “24sedam” da se najčešće radi o deci iz romskih zajednica, a prema istraživanjima UNHCR od pre pet godina čak osam odsto mališana, do četiri godine, nije registrovano u knjigama rođenih.

Deca nevidjiva za državu, Foto ilustracija: Pixabay

– Mi se konstantno srećemo sa takvim slučajevima i imamo ih nekoliko desetina godišnje. Oni su pravno nevidljivi, žive na marginama društva, često u neformalnim naseljima… Verovatno da ima mnogo više takve dece nego što istraživanja pokazuju – izjavio je on.

Problem nastane odmah posle rođenja

Radojev objašnja da problem nastaje jer majke te dece nemaju lična dokumenta, zbog čega mališani ne mogu da budu zavedeni pod svojim imenom u knjige rođenih.

– Ako je dete rođeno u bolnici oni će to prijaviti matičnoj službi i napisaće ime majke onako kako se ona predstavila. Ali ime deteta neće biti upisano i onda ono praktično ne može da dobije krštenicu. Onda mora da se vodi postupak pred centrom za socijalni rad. Međutim, te porodice često ne znaju kako da pokrenu postupak pa se oslanjaju na našu i pomoć NVO koje rade sa njima. Pa čak i kada se pokrene postupak, u najboljem slučaju to traje nekoliko meseci a nekada i po dve godine. Neki centri čak i neće da pokrenu postupke ako majka nema lična dokumenta. Pa se dešava da prvo majka mora da izvadi ličnu kartu – dodaje Radojev i nastavlja:

– Dešava se i da se dete rodi kod kuće, a roditelji ne odu da prijave rođenje. I tek kada odrastu i treba da izvade ličnu kartu krenu u proceduru. Ali onda može da bude kasno i onda opet moraju da se vode postupci – objašnjava on.

Bez prava kao njihovi vršnjaci, Foto ilustracija: Pixabay

Ova deca su za državu nevidljiva i praktično ne mogu da ostvare ni osnovna prava. Tako oni nemaju čak ni zdravstvene knjižice.

– Hitne slučajeve lekari su obavezni po zakonu da prime, ali specijalistički pregled sigurno ne mogu da dobiju. A što se tiče pedijatara zavisi od lekara. Najčešće im progledaju “kroz prste” i hoće da pregledaju decu, ali lekove uvek moraju sami da plaćaju. Uglavnom hoće da im daju dečje vakcine, ali imali smo slučajeve da ih ne dobiju jer ni majka nema zdravstvenu knjižicu. Desilo se jednom da je dete u požaru opeklo ruku i bilo je primljeno kao hitni slučaj, ali posle je trebalo da se uradi plastična operacija. To nije moglo da se uradi jer ni majka ni dete nisu imali zdravstvene knjižice. Operacija je morala da sačeka godinu dana zbog toga – priča Radojev.

Žive bez ličnih dokumenata generacijama

Radojev objašnjava da su različiti razlozi zbog kojih roditelji nemaju dokumenta, a da su na terenu sretali slučajeve da je to situacija u nekoliko generacija u porodici.

– Mi, kada ne bi nekoj deci pomogli, ona bi odrasla bez papira i ponovo bi rodila decu koju ne mogu da upišu u matične knjige rođenih. Imali smo slučaj nekoliko generacija gde odrastu roditelji bez dokumenta koji osnuju porodice, a onda njihova deca odrastaju isto tako – objasnio je on.

Sem ovoga, deca ne mogu da dobiju socijalnu pomoć, roditeljski i dečji dodatak, a imaju probleme i prilikom upisa u osnovnu školu.

– Onda mi morao da zovemo i razgovaramo sa direktorima. Oni ih upišu jer je osnovna škola obavezna, ali na kraju ne dobiju svedočanstvo. Srednju školu, naravno, ne mogu da upišu. Ne mogu da nasleđuju roditelje, putuju… – dodaje Radojev.

Ustav i podzakonska akta u suprotnosti

Apsurdno je to što Ustav Srbije i međunarodne konvencije o zaštiti deteta propisuju da dete nakon rođenja mora biti upisano u matične knjige, objašnjava Radojev, ali podzakonska akta u Srbiji to sprečavaju.

Pročitajte još:
– Podzakonski akt kaže da se podaci o deci upisuju na osnovu podataka iz lične karte majke i Izvoda iz matične knjige rođenih. Dakle, faktički ti podzakonski akti poništavaju u praksi ono što je garantovano Ustavom – kaže on.

Upravo zbog toga NVO “Praksis” je zatražila od Ministarstva zdravlja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se donesu izmene zakona koje bi omogućile deci da budu registrovana čak i ako njihove majke nemaju lična dokumenta.

– Doneta su neka uputstva kako da službenici postupaju u ovakvim slučajevima, ali u praksi se to često ne poštuje. Problem bi bio rešen kada bi se promenila akta, a to mogu da urade ministar zdravlja i ministar lokalne uprave jer imaju ovlašćenja – objasnio je on i dodao da još ne postoji volja za tako nečim.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti