Jutarnji ritual svake žene može da je ostavi bez potomstva, ali i da izazove rak

19.06.2021

06:22 >> 09:52

0

Takozvane PFAS hemikalije koje su istraživači pronašli u velikom broju proizvoda dekorativne kozmetike jako su opasni

Jutarnji ritual svake žene može da je ostavi bez potomstva, ali i da izazove rak
Copyright Pixabay

Karmini, maskare i puderi sadrže opasne polifluoroalkilne (PFAS) supstance, koje, ukoliko dospu u organizam, mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme – oštećenje jetre, poremećaj hormona, pa čak i rak!

Profimedia

Ovo je zaključak američko-kanadske studije objavljene 15. juna u časopisu “Environmental Science & Technology Letters”.

Naime, istraživači Univerziteta Notr Dam u Indijani ispitivali su 231 kozmetički proizvod, a ispostavilo se da su u 56 odsto testiranih uzoraka pudera za lice i ajlajnera pronađene vrlo visoke koncentracije opasnih supstanci perfluoroalkil i polifluoroalkil, poznate pod skraćenicom PFAS. Takođe, ista supstanca nalazi se i u 48 odsto ruževa za usne, kao i u 47 odsto maskara.

Pixabay

Ispitano je gotovo 80 vodećih svetskih brendova, koji se bave proizvodnjom šminke, a za pojedine se pokazalo da sadrže najmanje četiri zabrinjavajuće PFAS supstance.

Uzrok brojnih bolesti

Naučnici su upozorili da su hemikalije PFAS povezane sa širokim spektrom ozbiljnih zdravstvenih posledica i da unosom u organizam mogu da dovedu do gojaznosti, bolesti štitne žlezde, oštećenja jetre, smanjene plodnosti, poremećaja hormona, pa i nastanka kancera!

To za “24sedam” potvrđuje i diplomirani hemičar Jelena Vujović i objašnjava:

-Perfluoroalkil i polifluoroalkil, dva najčešća floura koji se koriste u kozmetici, vrlo su toksični I štetni po ljudski organizam I životnu sredinu. Nazivaju se još i “večnim hemikalijama” zbog svoje sposobnosti da se prirodno ne razgrađuju , a pritom se akumuliraju u organizmu ljudi – navela je ona.

Kako dodaje, PFAS hemikalije, kada je u pitanju šminka, najčešće se nalaze u proizvodima za usne, ali mogu da se apsorbuju kroz kožu i suzne kanale.

– Tako, ništa bezbedniji nisu ni puderi za lice, korektori, maskare za oči, rumenilo, lak za nokte, ali i pene za brijanja i losioni za muškarce, u kojima su ranije studije potvrdile prisustvo ovih štetnih materija. Proizvođači ih stavljaju u proizvode, jer zaglađuju kožu i čine je sjajnom – navodi ona.

Šta su PFAS materije?

Naša sagovornica objašnjava da je PFAS supstanci ima oko 9.000, a jedna od njih, politetrafluoroetilen, poznatija je kao teflon.

Pexels

– Hemikalije PFAS su sačinjene od atoma ugljenika i fluora i koriste se u posuđu za kuvanje, kao obloga na tepsijama – teflon, ali ima ih i na mobilnim telefonima, poluprovodnicima, avionima i pojedinim vozilima – objašnjava ona.

Ovo je potvrdila i američko-kanadskoj studija, u kojoj piše da se ove hemikalije “koriste za izradu tepiha, odeće, nameštaja i ambalaže za hranu otpornu na vodu i masnoće”.

Kako prepoznati opasne proizvode?

U studiji se navodi da postoje određene indikacije na koje treba obratiti pažnju.

– Ukoliko na ambalaži stoji oznaka da je šminka “dugotrajna, vodootporna ili antiejdž”, postoji opasnost da imaju dodatak opasnih materija. Mnogi proizvodi sa PFAS reklamirani su kao “postojani” ili “otporni na vodu” – piše u istraživanju.

Goran Papović, Printscreen/Youtube, Dobro Jutro – Jovana & Srđan

Ipak, da nikada sa sigurnošću ne možemo da znamo da li u proizvodu ima ovih štetnih supstanci, upozorava za “24sedam Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacija potrošača Srbije.

– Najveći problem predstavlja to što se na proizvodima ne stavlja oznaka da sadrže PFAS hemikalije. Razlog za to je što regulatorne agencije dozvoljavaju kompanijama da polažu pravo na PFAS kao poslovnu tajnu. Naša organizacija je više puta upozoravala na šetne sastojke koji se nalaze u šminki i kozmetičkim proizvodima, koji se, najregularnije prodaju u poznatim lancima – napominje on.

Kako dodaje, jedino rešenje je da se proizvodi, koji se prodaju u Srbiji, podvrgnu testiranju.

– Trebalo bi laboratorisjki ispitati kakva je situacija kod nas. Tih proizvoda ima, međutim u kojoj meri, ne možemo da tvrdimo, jer nikada nije sprovedeno ispitivanje. Problem je i što za tako nešto mi nemamo adekvatne metode, ali ni finansijskih sredstava, pa jedino što nam ostaje je da verujemo proizvođačima – navodi Papović.

Pročitajte još
Ono šta građani mogu da urade je, ističe on, je da izbegavaju kupovinu takvih proivoda na društvenim mrežama.

– Ako imamo situaciju da se u brendiranim radnjama prodaje štetna kozmetika, onda je jasno da je internet prodaja, u ovom slučaju, “mačka u džaku” – zaključio je Papović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike