Dr Baščarević: Veliki pritisak na bolnice, prve pacijente otpuštamo nakon 12 dana rada u kovid sistemu

14.12.2020

10:52 >> 10:53

0

Autor: M.V.

Pored građana, zaraženi su i brojni zdravstveni radnici

Dr Baščarević: Veliki pritisak na bolnice, prve pacijente otpuštamo nakon 12 dana rada u kovid sistemu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U Institutu za ortopediju Banjica trenutno je na lečenju 150 kovid pacijenata, a o težini bolesti govori činjenica da tek danas, posle 12 dana rada u kovid sistemu, otpuštamo prve pacijente, kaže direktor te zdravstvene ustanove prof. dr Zoran Baščarević.

Kako je naveo prof. dr Baščarević, od 150 pacijenata, 111 je na kiseoničkoj terapiji i 27 u intenzivnoj nezi.

Zaraženi i lekari

Zoran Baščarević, Youtube printscreen

On je za TV Pink istakao da i među zaposlenima ima zaraženih, što dodatno otežava organizaciju posla. Samo prošle nedelje su, kako kaže, imali 15 zaraženih među zaposlenima, a od 18 anesteziologa trenutno je na posle 10, dok us ostali bolesni.

Pročitajte još: U bolnici “Dr Dragiša Mišović” na lečenju od kovida 18 dece: Poslednje nedelje sve više beba

– Vidimo da broj zaraženih pada, ali to ne znači da pritisak na sistem slabi. Nama su pacijenti teški, intenzivne nege su nam zauzete, kiseonična mesta su puna. Sistem vapi za kiseoničnim mestima. Bolest je teška, zaraženih ima puno. To što brojevi padaju to je dobro, ali trenutno se u sistemu ne oseća puno – naveo je on i dodao da je vakcina “pitanje zdravlja”.

Vakcina će rešiti problem

Kako kaže direktor ovog instituta, na planeti danas živi sedam milijardi ljudi zato što je “sprovedena vakcinacija, a pre toga uvedena kanalizacija”.

– Jedno nas je spasilo od virusa, drugo od bakterija. Ne znam ko forsira te antivakcinalne priče. Svi smo mi vakcinisani i treba da se vakcinišemo. Vakcina je jedino sredstvo koje će da reši problem epidemije – poručio je on.

Zahvaljujući vakcinaciji, ističe prof. dr Baščarević, rešen je problem mnogih bolesti, poput difterije, tetanusa, a tako će biti rešen i ovaj sa virusom korona.

Pročitajte još: “Ja ne vidim kraj ovome u bliskoj budućnosti, nikad nisam videla ništa slično kovidu”: Intervju sa prim. dr Tatjanom Radosavljević (II deo)

– Ne znam šta ljude nagoni na to da negiraju celu jednu pandemiju. Da li verujete da postoji svetska zavera protiv vas lično? To je besmisleno. Epidemija je tu, bolest je teška – rekao je direktor Banjice, koji je preporučio svima da se vakcinišu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike