Roditelji bili u većoj frci od đaka: Maturantima nikad lakši test iz srpskog!

23.06.2021

10:29 >> 14:07

0

Učenici završnih razreda osnovnih škola sa strepnjom očekuju sutrašnji test iz matematike jer veruju da će biti teži

Roditelji bili u većoj frci od đaka: Maturantima nikad lakši test iz srpskog!
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Prvi dan završnog ispita za male maturante je završen i stiče se utisak da su roditelji pod većim stresom od dece kao i da su deca relativno dobro pripremljena i pored vanredne situacije u kojoj su se našla zbog epidemije koronavirusa, vanrednog stanja i učenja na daljinu.

Prosipali vodu za sreću

-Kao da sam ja polagao. Žao mi je što su deca morala da polažu pod ovakvim okolnostima – rekao je za “24sedam” otac jedne učenice iz Beograda koja bi da se upiše u gimnaziju.

Majka druge učenice kaže da je za nju završni ispit prevelika obaveza za decu i da im stvara nepotreban pritisak mesecima.

-Zato sam se trudila, koliko god je bilo u mojoj moći, da dete dodatno ne opterećujem. Naravno, oni su svesni da je ovo nešto veliko u njihovom životu, tako da je tenzija rasla iz dana u dan kako se ispit približavao. Strahujem, prirodno, da li će osvojiti dovoljan broj poena za školu koju želi da upiše. Iako nisam neko ko podleže sujeverju, jutros sam prosula vanglu vode za njom kad je izašla iz kuće. Ona se smejala na taj moj potez pa se nadam da joj je odnelo i deo tenzije – iskrena je ova majka.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Naglašava da je ćerka i noćas ponavljala gradivo iz srpskog.

-I očekivali smo da će završni ispit, kako je i najavljivano, biti lakši zbog cele situacije u vezi sa koronom u kojoj su završavali poslednje dve godine osmogodišnje škole. Okolnosti pod kojim su učili stvarno su bile vanredne i sigurna sam da nisu stekli znanje koje su generacije pre njih sticale, ali svi su u istoj situaciji, pa verujem da će podjednako svima biti ili lako ili teško. Šta god bude rezultat ispita, život ide dalje i naći ćemo neko rešenje, ako ne bude imala dovoljan broj bodova.

Z.A. , majka đaka Osnovne škole “Vlada Aksentijević” takođe veruje u pozitivan ishod testa, ali napominje da je tenzije bilo proteklih meseci.

– Uf, jedan test je završen. Moji blizanci su danas polagali završni iz srpskog. Kako se ispit približavao, tako je kod mene tenzija padala. Mislim da tog ispita ove godine nije trebalo da bude jer ništa dve školske godine nije bilo normalno. Naterala sam sebe se ne nerviram jer nisam mogla da utičem na svoju decu da se spremaju, a znam koliko su malo radili u školi na daljinu. Jedan kaže da je baš zadovoljan, uradio je skoro sve, bilo je lako… Drugi je takođe lepo uradio. Već računaju koliko će poena imati – kaže Z. A.

Šta kažu maturanti?

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Učenik Osnovne škole “Vlada Aksentijević” A.A. je rekao za “24sedam” današnji ispit iz srpskog jezika nije bio težak i da su pitanja bila poprilično laka.

-Uradio sam 19 od 20 pitanja i mislim da mi je većina tačna. I moji drugari kažu da je bilo baš lako. Meni je lično problem napravilo pitanje iz lektire. Reč je o nekom romanu koji nisam pročitao, pa sam tu nasumice zaokružio odgovore. Duže sam razmišljao i na pitanje koje se tiče glasovnih promena- iskren je ovaj osmak.

Kao što je ministar Branko Ružić i najavio, pitanja su oglavnom bila na zaokruživanje, što je znatno olakšalo đacima rešavanje testa.

-Bila su samo tri pitanja na koja smo morali da damo pun odgovor. Tu sam se upravo najviše i zbunio – kaže naš mladi sagovornik, koji planira da upiše Dizajnersku školu.

I učenica Osnovne škole “ Petar Petrović Njegoš“ N.K. nam je takođe potvrdila da je test bio lagan.

Pročitajte još

-Test je bio lakši od probnog, svi smo zadovoljni. Baš kratka pitanja, a pritom i ponuđeni odgovori. Uradila sam sve i očekujem da ću sigurno imati 18 ili 19 tačnih odgovora – ističe ova učenica, koja sebe od septembra vidi u Sportskoj gimnaziji.

Ono što su nam klinci, takođe, rekli je da problema nije bilo, da niko nije izbačen tokom polaganja, kao i da im je bilo dozvoljeno da unesu flašicu sa vodom I hemiske olovke.

I ove godine učenici su se “trkali” za mesto u srednjim školama pod posebnim epidemiološkim merama.

Polažu tri testa – iz srpskog, matematike i kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika). Za izradu 20 zadataka, đaci su imaju 120 minuta, od 9 do 11 časova.

U četvrtak je test iz matematike, a u petak kombinovani. Preliminarni rezultati se očekuju već u nedelju, a konačni 2.jula.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike