Novi indijski soj preti Srbiji! Mladi na udaru, samo jedna stvar može sprečiti novi talas na jesen

25.06.2021

06:05 >> 10:49

0

Autor: R.M.

Delta soj koronavirusa brže se širi, a prema britanskim iskustvima najviše napada one koji nisu vakcinisani

Novi indijski soj preti Srbiji! Mladi na udaru, samo jedna stvar može sprečiti novi talas na jesen
Copyright Profimedia

Novi delta soj koronavirusa, koji je pre nekoliko dana registrovan u Hrvatskoj, gotovo sigurno će stići u Srbiju. Stručnjaci tvrde da bi, ako se ne poveća obim vakcinacije, već na jesen mogli da imamo novi talas zaražavanja.

Delta soj otkriven je u Indiji, a specifično za njega je da se širi mnogo brže nego do sada dominantni alfa sojevi. Tako je delta soj postao “vodeći” u Velikoj Britaniji, gde je pre dve nedelje čak 91 odsto svih slučajeva bilo zaraženo ovim sojem.

Simptomi blaži nego kod alfa virusa

Milanko Šekler, Foto: Printscreen/Youtube/Forum Tv

Imunolog i mikrobiolog Veterinarskojg specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže za “24sedam” da se ovaj virus lakše prenosi, ali su simptomi blaži poput glavobolje, curenja nosa i upale grla. Može doći i do temperature, ali se ne gube čulo ukusa i mirisa.

Šekler kaže da bi već na jesen moglo doći do novog talasa masovnog zaražavanja ovim sojem, ukoliko ne dođe do većeg broja vakcinisanih.

– To se može desiti, ako obim vakcinacije stane na ovom broju i ne bude povećan na 70 odsto odrasle populacije. To se vidi u Velikoj Britaniji, koja ima više vakcinisanih nego mi. Tamo povećanje broja zaraženih kod revakcinisanih ljudi je svega tri odsto. Kod onih koji su primili samo prvu dozu, nivo zaražavnja je oko 30 odsto. Ali je zato najveći kod onih koji nisu primili vakcinu. Treba reći i da su sve vakcine podjednako efikasne, mada nešto manje u odnosu na alfa virus – objasnio je Šekler

On je zabrinut zbog toga što se mere, očigledno, sve manje poštuju i kaže da to uopšte nije dobro.

– Bez obzira što rezultati bude optimizam, to nije dobra stvar. Slične rezultate imaju neke zemlje u okruženju koje imaju daleko manje vakcinisanih – ukazao je Šekler i dodao da situacija nije mnogo ružičasta ni u Rusiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Mladi posebno ugroženi

Međutim, dodatnu zabrinost izaziva i to što je najmanje vakcinisanih u Srbiji među mladima od 18 do 30 godina. Otkako su mere za zaštitu od korone popuštene, vidno je da su lokali i noćni klubovi puni mladih koji se ne pridržavaju pravila o nošenju maski i držanju distance. S druge strane, primetno je da disciplina popušta i u javnom prevozu, javnim kupalištima i drugim mestima gde se ova populacija kreće.

Vakcinacija, Foto: B.P./ATAImages

Zbog toga se nedavno oglasio i epidemiolog Predrag Kon. On je naveo da postoji rizik da indijski delta soj opstane među mladima “i da na taj način budemo u ozbiljnoj situaciji na jesen”.

– I upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji – naglasio je dr Kon.

Radmilo Petrović, Foto: Printscreen/Youtube, RTS

I epidemiolog Radmilo Petrović nedavno je izjavio za “Sputnjik” da još uvek nije vreme za opuštanje i da treba nastaviti vakcinaciju, naročito populacije mlađe od 30 godina.

– Ako kod nas dođe taj indijski soj virusa on će preko leta da tavori, da bude nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomno zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, “čuvati” virus do jeseni, a kada dođe hladnije vreme, grejna sezona i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti u fakultetskim salama, onda će najverovatnije krenuti novi talas i povećanje broja obolelih. Naravno, nadamo se da će taj talas biti daleko manji od prethodnih – rekao je Petrović.

Pročitajte još:
On je izrazio začuđenost zbog velikog popuštanja mera za borbu protiv korone u zatvorenom prostoru i dodao da broj obolelih koji dnevno evidentiramo u Srbiji treba pomnožiti sa pet.

– Pet puta više imamo onih koji su zaraženi, pet puta više imamo onih koji “seju” virus, a on zahvata ove koji nisu imuni, nisu vakcinisani. Zato verujem da su rigoroznije mere i dalje neophodne kako nam se ne bi ponovila situacija iz 2020. godine – zaključio je Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike