
Nutricionisti upozoravaju: Čokolada koja je zaludela Srbiju pravi haos u organizmu!
Unošenje pronađenih štetnih sastojaka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, upozoravaju stručnjaci

U preskupoj "dubai" čokoladi, koja je zaludela čitav svet, pa i Srbiju, pronađeno je mnogo štetnih sastojaka koji mogu biti opasni po zdravlje! Analiza koja je sprovedena u Nemačkoj pokazala je da je ova poslastica kontaminirana tokom procesa izrade, čak toliko da uopšte nije pogodna za ljudsku ishranu.
Ovakvo otkriće potreslo je javnost, a unošenje pronađenih štetnih sastojaka može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, upozoravaju stručnjaci.
Ministar za zaštitu potrošača Peter Hauk ističe da je sporna čokolada uvezena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske. Kako je rekao, izvršeno je ukupno osam ispitivanja "dubai" čokolade prilikom kog su otkriveni zagađivači, alergeni, veštačke boje i masti u velikim količinama.
- Zbog malog broja uzoraka ne možemo govoriti o trendu, ali nalazi su veoma zabrinjavajući i podstakli su nas da sprovedemo opsežnije testiranje - pojasnio je Hauk.
Takođe, na ambalaži nije deklarisan susam, čije je prisustvo uočeno tokom analize, dok je u nekima čak pronađeno i palmino ulje, koje, takođe, nije navedeno na listi sastojaka.
Kao još jedna opasnost po zdravlje izdvaja se i količina veštačkih boja koja je značajno veća od dozvoljene, a koje su korišćene kao zamena za krem od pistaća.

Nutricionista Milka Raičević kaže za Informer da je "dubai" čokolada potpuno štetna za organizam, kao i da sadrži sastoje koji mogu potpuno urušiti zdravlje osobe koja je konzumira.
- "Dubai" čokolada je prava atomska bomba za organizam i zdravlje čoveka. U njoj imamo i mlečnu i crnu čokoladu, pistaće, kadaif, ali i mnoge sastojke koje zamenjuju pistaće, tačnije zavaravaju ukus. Glavni problem jesu štetne supstance koje su pronađene tokom analize. Ukoliko je neko pojeo malu količinu ili samo probao ovu čokoladu biće dobro. Međutim, ako je neko redovno konzumirao ovu poslasticu i preterao sa unosom, posledice će se drastično odraziti na organizam - ističe Raičevićeva.
Kako navodi naša sagovornica, posledice unosa "dubai" čokolade mogu biti katastrofalne po zdravlje.
- Oni koji su konzumirali "dubai" čokoladu osetiće da su hiperaktivni, to je prvi simptom koji će svako primetiti. Takođe, ova čokolada je maksimalno štetna i za zdravog čoveka, a kamoli za dijabetičare, jer konzumacijom dolazi do podizanja insulina ili naglog skoka šećera. Ono što "dubai" čokolada izaziva jeste zasigurno dijareja, aritmija, ubrzana cirkulacija, a neretko i drastično povećanje pritiska - navodi Raičevićeva.
Ona savetuje da je od velike važnosti da kupac prilikom kupovine pročita deklaraciju proizvoda kako bi bio upućen u sastav namirnice.
Profimedia
- Štetne supstance koje su pronađene, nažalost, bile su oduvek prisutne u hrani. Mnogi nemaju naviku da čitaju deklaraciju i sastav proizvoda koji kupuju, a tako je i sa "dubai" čokoladom koja je preko noći postala popularna. Ukoliko kupite proizvod, na kome nisu naznačeni svi sastojci, imate mogućnost da tužite kompaniju i dobijete odštetu - navodi Raičevićeva.
Popularna zbog imena
Kako ističe sagovornica, "dubai" čokolada postala je popularna ne zbog ukusa, već zbog samog naziva koji asocira na luksuz, a da prave čokolade koje su pune kakaoa su zapravo retke i zato one treba da se svrstaju u luksuz.
- "Dubai" čokolada ne bi imala toliku "prođu" i ne bi postala tako popularna da u nazivu nema "Dubai", jer sam naziv asocira ljude na neki raskoš. Danas imamo mnoge čokolade koje u sebi sadrže srebro, zlato, brilijante i dijamante, pa nisu postale tako popularne, tako da je u ovom slučaju samo ime čokolade dobro prodalo proizvod - rekla je nutricionistkinja i dodala:
- Prava čokolada postaje luksuz! Ovde govorimo isključivo o kvalitetnim i skupim crnim čokoladama koje u sebi sadrže pravu i veliku količinu kakaoa, koji daje tu gorko-slatku aromu. Ove čokolade su posebno na ceni, jer jedine izazivaju "omami" ukus prilikom konzumacije, koji se u mozgu čoveka registruje kao majčino mleko. Povrh svega, radi ukusa "dubai" čokolada je obično puna transmasti koje su karakteristične za mlečne čokolade - ističe Raičevićeva.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari