Oglasio se profesor Kočović i obelodanio lepe vesti: Srbija izašla iz trećeg talasa, evo kada bi mogao biti kraj!

29.06.2021

09:11

0

Autor: J.B.O.

U Srbiji je dobar trend pada broja zaraženih, pa je profsor izneo očekivanje da će tako biti i u narednih 15 dana

Oglasio se profesor Kočović i obelodanio lepe vesti: Srbija izašla iz trećeg talasa, evo kada bi mogao biti kraj!
Copyright Foto: Printscreen Novo jutro

Srbija je pre četiri dana izašla iz trećeg talasa korone, broj zaraženih i dalje pada što zovemo “ceđenje trećeg talasa korone”, a krajni cilj je 28 dana da bude nula zaraženih kada bi se proglasio kraj epidemije, rekao je danas profesor matematičar Petar Kočović.

On je ocenio da je u Srbiji dobar trend pada broja zaraženih i izneo očekivanje da će tako biti i u narednih 15 dana.

– Polako pada, a može polako i da raste. Molba da vodimo računa da je korona sa nama i oko nas, i čeka pravi čas da nas napadne – rekao je Kočović koji je tokom gostovanja u jednoj emisiji nosio masku.

On je izneo podatak da je trenutno u Srbiji prva dozu vakcine primilo oko 40 posto ukupnog stanovništva, a drugu oko 37 posto, i ocenio da je vakcinacija jedina dobra mera.

Izneo je očekivanje da će broj imunizovanih pred kraj avgusta u Srbiji biti 44 posto, a da će u novembru biti 51 i više posto.

Rekao je da je broj onih koji su imali kovid oko 10 procenata, a s obzirom da je deo njih vakcinisan, ocenio je da je ova kategorija građana sa 5,5 do šest procenata uvećava broj bitan za kolektivnih imunitet.

Kako je istakao, ukupni brojevi nam garantuju relativno dobru situaciju tokom leta.

Profesor je istakao da, iako postoje pretnje, nigde u svetu ne postoji prinudna vakcinacija.

– Antivaksera je na svetskom nivou oko jedan posto, i mi smo tu poprilično dobri. A skeptika je 10 posto, što je u zbiru sa antivakserima kod nas oko 600.000 građana – rekao je profesor Kočović.

Printscreen / Youtube

Objasnio je da skeptici hoće da se vakcinišu ali čekaju da vide da li vakcina ima neželjene efekte.

Kako je rekao, Srbija u ruralnim sredinama ima dosta nevakcinisanih, kao i po naseljima u kojima žive Romi od kojih mnogi nemaju lična dokumenta.

– Imamo oko 400.000 ljudi koji žele da se vakcinišu u Srbiji. I oko 80.000 onih koji nisu se vakciniali drugom dozom – rekao je on.

Profesor Kočović, koji svakodnevno analizira svetske podatke, kaže da na severnoj hemisferi Zemlje gde živi 87 posto stanovnika trenuto pada broj zaraženih, što je dobro.

On je naglasio da su istraživači utvrdili da zagađenje utiče na povećanje broja zaraženih.

– Derivati loženja oslabe pluća za kovid i sve druge infekcije. Nađena je ta veza. Kako utiče traži se preciznija kroz istraživanjja – rekao je on.

Profesor Kočović je naveo da prošle godine nije bilo sunčevih pega i da je poznato da kad nema ciklične aktivnosti Sunca, bude epidemija.

Pročitajte još:

– Prošle godine bilo nula sunčevih pega, sada ih ima 17-20. Sunce je počelo da radi, u naredne 3-4 godine doći će do čišćenja atmosfere jer je UVC zračenje prirodni čistač atmosfere – rekao je profesor.

Kočović kaže i da je moguće da, uz pojačanu aktivnost Sunca i vakcinaciju, u narednih 6-8 meseci dođe do “čišćenja” korone.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike