Ova hrana danas košta 20.000 dolara za kilogram, a u Srbiji se time hranila sirotinja i davali je živini! (VIDEO)
Danas se ova hrana služi na ekstravagantnim događajima, a nekada bogataši nisu hteli ni da je pogledaju
Danas kavijar doživljavamo kao luksuzni delikates koji se služi na otmenim večerama, prestižnim dešavanjima i praktično svuda u svetu ako događaj treba da bude ekstravagantan, a zapravo otkad se čovek bavi ribolovom 99 odsto tog vremena je kavijar bio hrana za siromašne, kaže za 24sedam Dubravka Vučić, viši kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
Zapravo, imućni ljudi su jeli meso ribe, a sirotinja ikru!
A da stvar bude zanimljivija, kavijarom je hranjena stoka i živina jer nije postojao način da se ta hrana konzervira!
Inače, kavijar se dobija od jesetri i moruna koje su do pre jednog veka bile duge i po devet metara pa se iz njih dobijalo mnogo ikre.
Ikru ne treba mešati sa kavijarom, kavijarom se naziva ikra koja je prošla specifični način obrade.
- Kad se uzorkuje ikra iz jajovoda ženke morune, ona se stavlja na sito ili rešeto gde se nežnim pritiscima ruke protiskuju ta jaja kroz rešeto, a na rešetu sita ostaju ovojnica i opne od jajovoda, ceo postupak mora u 20 minuta biti izveden, možda i brže, onda se tu dodaju so i konzervansi i meša se. Raritet je da se to meša sa guščijim perom. Kažu da ono vrši najnežniji pritisak na jaja jer ne smeju da se nagnječe prilikom pritiskanja, a kada prođu nenagnječena kroz rešeto onda im se dodaje so. Ali ne sme previše soli, jer onda ona budu gnjecava - objasnila je Vučićeva za emisiju 24sedam sa Marom.
Morune žive u Crnom moru, ali zbog mresta prelaze i po hiljadu kilometara. Pre izgradnje brane na Đerdapu, one su bile čest ulov u srpskom toku Dunava, pa je tako ribarsko gazdinstvo Kladovo imalo svoju prozvodnju kavijara. Srpski kavijar je bio veoma cenjen, po kvalitetu nešto ispod ruskog.
- Najskuplji je beluga kavijar, zato što je beluga ruski naziv za morunu. Što je primerak jedinke ženke stariji, to je ikra ukusnija, to je kavijar skuplji. Cene dostižu 10-20 hiljada dolara za kilogram, ako je primerak morune 50 godina star. One su dugovečne vrste, mogu dugo da žive - otkrila nam je Vučićeva.
Kako su Kinezi svrgli sa prestola Ruse kada je reč o proizvodnji kavijara, zbog čega je srpski kavijar prestao da se proizvodi i da li danas “sirotinja” može da ga priušti, saznaćete ako pogledate novu epizodu “24sedam sa Marom”.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari