Pravilnik izmenjen: Pripadnici LGBT zajednice mogu biti donori

14.07.2021

15:16

0

Autor: Nikola A.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i proce

Pravilnik izmenjen: Pripadnici LGBT zajednice mogu biti donori
Copyright Zoran Pašalić/Foto:Milos Tesic/ATAImages

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je, nakon sugestije Zaštitnika građana, izmenom pravilnika omogućilo pripadnicima LGBTI zajednice u našoj zemlji da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

Zaštitnik građana podseća u saopštenju da je sredinom 2019. godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona.

Pročitajte još:

Tim Pravilnikom, LGBTI osobama nije bilo omogućemo da budu donori.

U oktobru iste godine, Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim, uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Pročitajte još:

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine, ističe se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike