aktuelno

Neša izazvao buru ne mrežama: Uporedio Srbe i Grke u spremanju pečenja i izazvao skandal, komentari eksplodirali: "Svinja je za lenštine"

01.08.2024

21:45

0

Ono što je ipak mnogima zasmetalo bilo je to što je napisao kako ovakav način uzgoja odgovara Srbima, budući da ne vole puno da rade

Neša izazvao buru ne mrežama: Uporedio Srbe i Grke u spremanju pečenja i izazvao skandal, komentari eksplodirali: "Svinja je za lenštine"
Ilustracija - Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Muškarac iz Srbije otvorio je pandorinu kutiju kada je na Iksu (Tviteru) izneo svoj stav o tome što je svinjsko pečenje u našoj zemlji najzastupljenije. Prema njemu prasence se najviše jede usled činjenice da tokom uzgoja ne treba truda, te je same svinje predstavio kao "lenštine", za razliku od ovci i jagnjića.

Neša, kako se zove muškarac iz Srbije, naveo je da je tokom letovanja u Grčkoj primetio da je jagnjeće pečenje, kao i sama ovčetina, uvek ispred svinjetine, što kod nas nije slučaj. Tim povodom izneo je i svoje mišljenje, navodeći da se radi o lejnjosti.

Naime, dok pomenute životinje tokom dana aktivno pasu i šetaju, svinje (sem mangulica) su uglavnom u oboru, gde im se dan svodi na jelo i ležanje, kako je napisao.

Za svinju je potrebno manje rada

Ono što je ipak mnogima zasmetalo bilo je to što je napisao kako ovakav način uzgoja odgovara Srbima, budući da ne vole puno da rade.

 

 

"I sad u Grčkoj, jagnjetina pa i ovčetina za domaće uvek ispred prasetine. U okolini i kozetina. Pitao sam se zašto u Srbiji svinje i prasići? Odgovor je vrlo jednostavan kao i za sve lenjost tela i duha. Za ovce i koze treba truda, izvode se na pašu svaki dan, grade torovi, šišaju itditditd, dosta truda.

Svinja je posao za lenštinu, sedi u svinjcu i jede ko svinja šta god joj se baci i tu je razlog, taj jedini. Najgore meso koje proizvedu najgore lenštine za najgore lenštine još ubeđuju kako je to najbolje", napisao je on, prenosi Blic.

Zbog čega Srbi više vole svinjetinu od ostalog mesa?

U komentarima ispod objave mišljenja su bila podeljena, a bilo je i onih koji su pokušali da objasne zbog čega su svinjetina i praseće pečenje više zastupljeni kod nas.

"Ne, nego su nasi pretci bili lukavi. Ako pečeš jagnje turska vojska otme pečeno i proždere. Ali ako pečeš prase, neće. Pa neće ni da ulaze u sela gde svinje oko kuća riju. Ima toga dosta u našim zapisima, pročita ko želi", glasilo je jedno od mišljenja.

Sledeći komentar ticao se geografije i samog ekosistema.

"Postoji bar 2 razloga za to. Jedan je istorijski, a drugi geografski. Istorijski se odnosi na prisustvo Turaka i njihov odnos prema svinjama, a drugi je geografski. Na golim i kamenitim terenima moguće je gajiti koze i ovce, ali ne i svinje", napisao je jedan Aleksandar.

Prasići i svinje popularni u više evropskih država

.Bilo je i onih koji su "pecnuli" same Grke i njihove navike.

"Ma ok za svinjogojstvo, nego od kada su to Grci, vredni ljudi", glasio je jedan od komentara.

Najsveobuhvatniji odgovor usledio je na kraju, gde je jedan od tviteraša napisao kako se svinje rado uzgajaju u većini evropskih zemalja.

"Grci, Arapi ,Turci vrednice, jer- jagnjetina, Srbijanci, Austrijanci, Nemci, Slovenci, Španci, Italijani, Česi, Mađari, Poljaci lenštine jer- svinjetina. Briljiraš", napisao je on.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike