Sve manje zainteresovanih za srpski jezik: Prijavljenih pet puta manje nego odobrenih mesta, a ovo su top 5 traženih fakulteta

22.06.2024

22:02

0

Trend manjeg interesovanja za nastavničke smerove nastavljen je i ove godine

Sve manje zainteresovanih za srpski jezik: Prijavljenih pet puta manje nego odobrenih mesta, a ovo su top 5 traženih fakulteta
Filološki fakultet u Beogradu - Copyright Printscreen/Google Maps

Prijavljivanje budućih brucoša za polaganje prijemnih ispita završava se danas, a od ponedeljka počinju testiranja kandidata koja će trajati do 28. juna.

Najveća gužva na Univerzitetu u Beogradu je na stomatologiji, psihologiji,  medicini, FON, ETF...dok se na Poljoprivrednom, Šumarskom, Rudarsko geološkom, Tehnološko metalurškom ni posle tri dana nije prijavilo više kandidata nego što ima mesta.

Trend manjeg interesovanja za nastavničke smerove nastavljen je i ove godine. Na smeru - srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu podnete su 23 prijave na odobrenih 100 mesta, dok su na srpskoj književnosti i jeziku dokumenta predala 23 kandidata, a kvota je 62.

Za 220 mesta na Stomatološkom fakultetu u Beogradu dokumenta je predalo više od 680 kandidata, dok će se za 116 mesta na psihologiji "boriti" blizu 600 svršenih srednjoškolaca.

Fakultet organizacionih nauka je i ove godine poneo "titulu" visokoškolske ustanove sa najvećim brojem prijavljenih. Tako je na 390 mesta na menadžmentu i organizaciji konkurisalo 1.217 budućih brucoša, dok je za IT podneta 1.321 prijava za 590 mesta.

Amfiteatari će biti puni i na Mašinskom, Arhitektonskom, ETF, Fakultetu veterinarske medicine, FASPER-u... Za 30 mesta na odseku hemija životne sredine na Hemijskom fakultetu konkurisalo 125 maturanata, na odseku logopedija na FASPERU čak 272 , a upisna kvota je 50. Ista situacija je i na odseku za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike