Prijemni ispiti za upis na FDU od 16. do 24. juna

10.06.2024

17:06

0

Provera se vrši kroz praktične zadatke, usmene ispite, pismene radove, testove i intervjue

Prijemni ispiti za upis na FDU od 16. do 24. juna
Ilustracija - Copyright Profimedia

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu saopštio je da 12. i 13. juna počinje predaja dokumenata za prijemne ispite koji će se održati u periodu od 16. do 24. juna.

FDU ove godine upisuje do 105 studenta u prvu godinu osnovnih akademskih studija za školsku 2024/2025. godinu i to 63 njih se finansira iz budžeta, a do 42 studenta se sami finansiraju, rečeno je za Tanjug na tom fakultetu.

Ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, posebno za svaki studijski program, sadrži proveru talenta, odnosno neophodnog znanja iz oblasti matičnih i srodnih predmeta, proveru psihičkih i fizičkih sposobnosti, sklonosti i osobina ličnosti neophodnih za bavljenje umetničkim radom, odnosno određenim zanimanjem iz oblasti dramskih umetnosti koje se obrazuju na FDU.

Provera se vrši kroz praktične zadatke, usmene ispite, pismene radove, testove i intervjue.

Prvi prijemni za vizuelne efekte i dizajn zvuka

Za brucoše koji su izabrali odseke snimanje i dizajn zvuka, kao i odsek vizuelni efekti, animacije i gejm art prijemni će se održati 16. juna.

Budući studenti koji žele da se upišu na dramaturgiju, filmsku i TV režiju, kao i na montažu, polagaće prijemni 17. juna, dok su prijemni ispiti za glumu, pozorišnu režiju i kameru zakazani za 18. jun, a za upis na filmsku i TV produkciju 24. juna.

Oni koji žele da upišu odsek menadžment kulture i medija i produkcija pozorišta polagaće test opšte kulture 26. juna.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata postignutih na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti. 

Bodovanje

Kandidat može da osvoji najviše 100 bodova.

Pod opštim uspehom u srednjem obrazovanju podrazumeva se zbir prosečnih ocena iz svih predmeta u prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu. 

Opšti uspeh u srednjem obrazovanju računa se zaokruživanjem na dve decimale, a po ovom osnovu, kandidat može da stekne najmanje osam, a najviše 20 bodova.

Rezultat koji kandidat postiže na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti ocenjuje se od nula do 80 bodova.

Pravo na rangiranje na jedinstvenoj rang-listi stiče kandidat koji je položio ispit za proveru sklonosti i sposobnosti. 

Školarina

Školarina na ovom fakultetu u školskoj 2024/2025. je od 240.000 do 250.000 dinara za studente koji se sami finansiranju, dok strani državljani iz susednih zemalja školarinu plaćaju od 350.000 do 360.000 dinara, a drugi strani državljani od 460.000 do 480.000 dinara.

Kandidat koji smatra da redosled kandidata na jedinstvenoj rang listi nije utvrđen na način predviđen Konkursom, može podneti prigovor dekanu Fakulteta u roku od 24 sata od objavljivanja jedinstvene rang liste.

Osnovne akademske studije na studijskim programima Fakulteta dramskih umtnosti traju četiri godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike