Super Mario je fatalna kombinacija droga: Dileri u njega stavljaju i lek za smirenje slonova

12.06.2024

19:54

0

Autor: I.K.

Sadrži kombinaciju fentanila, ksilazina, heroina i karfentanila, snažnog leka koji je 100 puta jači od fentanila

Super Mario je fatalna kombinacija droga: Dileri u njega stavljaju i lek za smirenje slonova
Copyright AP Photo/Robert F. Bukaty

Trgovci drogom sve više mešaju opasne supstance i na crnom tržištu prodaju smrtonosne "koktele", a poslednji u nizu koji seje strah i zbog kojeg zdravstvene vlasti izdaju upozorenja jeste "Super Mario".

Država Njujork izdala je urgentni zdravstveni alert u vezi sa fatalnom kombinacijom droge koja u sebi sadrži: fentanil, inače 100 puta jači od morfina, tragove heroina, karfentanil - sredstvo za smirenje za slonove, i ksilazin, takođe sredstvo za smirenje koje "jede meso".

Upozorenje je izdato prošle nedelje, nakon što su nađene dve torbe pune "Super Marija" na ulicama u centru Njujorka.

Courtesy NYPD via AP
 

 

Ministarstvo zdravlja države Njujork, u partnerstvu sa laboratorijom "ACRHealth" u Sirakuzi, saopštilo je: "Testirana su dva uzorka iz kesa s natpisom 'Super Mario' i otkriveno je da sadrže kombinaciju fentanila, ksilazina i količine heroina i karfentanila u tragovima, snažnog leka koji je 100 puta jači od fentanila."

Do sada nije nijedna smrt povezana sa "Super Mariom".

Komesar za zdravstvo dr Džejms Mekdonald upozorava da je karfentenil veterinarski lek kojeg čak više nema ni na tržištu jer je opasan.

Fentanil je sve prisutniji u drogama i, prema zvanično dostupnim podacima, više od 6.300 Njujorčana je umrlo od "overdoza" samo prošle godine, a ukupno 80.000 ljudi širom SAD. Fentanil je bar 50 puta jači od heroina i najmanja doza može da ubije.

AP Photo/ Misper Apawu
 

 

Ksilazin se isključivo koristi u veterini i nije odobren za ljudsku upotrebu. Izjeda tkivo kože jer blokira protok krvi kroz krvne sudove. 

Svi sastojci u "Super Mariju" izazivaju depresiju respiratornog sistema, usporavajući disanje do opasno niskih nivoa, čak ga potpuno zaustavljajući. Kombinacija takođe dovodi do uspavljivanja, zbog čega žrtva nije svesna problema sa disanjem, što povećava rizik od smrti.

Fentanil i nitazen nisu došli do našeg tržišta

Sve češće se na crnom tržištu, pored fentanila, heroin "obogaćuje" preparatima na bazi nitazena, koji spada u sintetske opioide. Reč je o izuzetno jakoj drogi koja je izazvala na desetine smrti, prevashodno u Velikoj Britaniji.  

Fentanil se dodaje najčešće u heroin ili krek, a na organizam ima dejstvo kao bojni otrov. I dok se konoplja, odnosno marihuana pojačanog dejstva THC-a godinama nalazi i na našem tržištu, droga obogaćena fentanilom i nitazenom, srećom, još nije stigla kod nas

AP Photo/ Misper Apawu
 

 

 -Ne možete nikada da znate kako će droga delovati na vas. Kod mladih su najveći problem sintetičke droge - ekstazi i amfetamin, koji dovode do pregrevanja organizma, srce počne da im ubrzano lupa, njihov puls ume da pređe 200 otkucaja i onda ih to tera da budu aktivni po celu noć. Kako bi sprečili dehidrataciju organizma, koja može da bude pogubna, oni po celu noć piju vodu - objašnjavaju za 24sedam u MUP-u, u specijalizovanom odeljenju za suzbijanje narkotika.

Sve teže posledice po konzumente

Kako je za 24sedam potvrdila prof. dr sc. Zorica Bulat, redovni profesor na Katedri za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović“ Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član UO Udruženja toksikologa Srbije, godinama stručna javnost upozorava na ovu pojavu, budući da je uočeno da se ovi nekad isključivo u farmaciji korišćeni preparati zloupotrebljavaju na crnom tržištu droge.

privatna arhiva
Prof. dr Zorica Bulat

 

- Godinama se srećemo sa ovim problemom pojačavanja dejstva narkotika. Stručna javnost upozorava na pojavu da se kod uzgajane konoplje, koja ima slabiji nivo THC-a, on veštački pojačava, što dovodi do sve težih posledica po konzumente. Takođe, konoplja se "obogaćuje" i sintetskim kanabinoidima, a njih ima na stotine i mogu da u maloj dozi dovedu do teških i tragičnih posledica - navodi prof. dr sc. Zorica Bulat.

Ona za 24sedam objašnjava da su efekti nitazena slični efektima heroina i fentanila, ali su daleko jači, izraženiji.

- Smrt nastupa veoma brzo usled predoziranja, a rezultat je depresije respiratornog sistema - upozorava prof. Zorica Bulat.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike