Smena letnjih vrućina i nepogoda! Meteorolog otkriva da li se treba plašiti "oluje veka" i kakvo vreme nas očekuje ovih dana

06.06.2024

19:53

0

U toku leta imaćemo više naleta vrućine, rekao je Todorović

Smena letnjih vrućina i nepogoda! Meteorolog otkriva da li se treba plašiti "oluje veka" i kakvo vreme nas očekuje ovih dana
Nedeljko Todorović govorio o prvom tropskom talasu - Copyright Printscreen/Happy TV 24sedam/Katarina Mihajlović

Na mnogim portalima osvanuli su alarmantni naslovi – najave "oluje veka", neverovatnog žarkog talasa. I to nije prvi put da se porast temperature ili letnji pljusak tako najavljuju. Meteorolog Nedeljko Todorović ispričao je za RTS kakvo nas vreme zapravo očekuje.

Pred nama su sve topliji dani, a prema najavama, za vikend će živa u termometru dostići i 35. podeljak.

Meteorolog Nedeljko Todorović je, gostujući u "Beogradskoj hronici", rekao da je jun letnji mesec, kao i da su temperature koje su pred nama baš takve - letnje. 

Nalet letnje vrućine će potrajati nekoliko dana, a sredinom naredne nedelje biće nekoliko stepeni ispod 30. podeljka.

Profimedia
 

- U subotu i nedelju, a možda i ponedeljak na jugu Srbije, biće maksimalna vrednost, 34-35, eventualno 36 stepeni. U Beogradu će, na primer, u nedelju verovatno biti najtopliji dan, sa maksimalnom temperaturom 36 stepeni, uz napomenu da bi u nedelju ujutro na području Vojvodine i na širem području Beograda moglo da bude ponegde kratkih pljuskova sa grmljavinom, što bi doprinelo da temperatura, ona maksimalna u Beogradu, umesto 36 bude 34 stepena - naveo je Todorović.

Ovaj nalet letnje vrućine potrajaće nekoliko dana, pa sledi osveženje. U toku leta imaćemo više takvih naleta vrućine, rekao je Todorović.

Neprimereno najavljivati "nezapamćene oluje"

Ukazuje da će biti i letnjih pljuskova, grmljavina, velike količine padavina kakve smo viđali i prethodnih dana. Ipak, trenutno se ne može govoriti o "nezapamćenim olujama".

- Stručna lica iz meteorologije ne koriste baš te termine. Uglavnom se javljaju u medijima da bi se naglasio ili prenaglasio takav događaj, da bi se privukla pažnja... Nažalost, takve izraze upotrebljavaju mediji, a i neke osobe koje nisu pravi meteorolozi, nemaju diplomu, i onda malo traže medijsku pažnju. Biće, normalno, letnjih pljuskova, biće i grmljavina, biće i velike količine padavina i uobičajenih nepogoda kakve smo imali prethodnih pet-šest dana, ili čak i u maju. Toliko unapred naglasiti da će to biti nezapamćena oluja, to je neprimereno - rekao je Todorović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike