Dete je žrtva i kad samo gleda porodično nasilje! Kako ih osnažiti da ga prepoznaju i prijave

04.06.2024

12:43

0

Deca su izložena različitim vrstama psihičkog i fizičkog zlostavljanja

Dete je žrtva i kad samo gleda porodično nasilje! Kako ih osnažiti da ga prepoznaju i prijave
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, da su, i pored brojnih zakonskih regulativa, deca i dalje izložena različitim vrstama psihičkog i fizičkog nasilja, među kojima je sve izraženije vršnjačko.

On je istakao da je neophodno osnažiti decu da nasilje prepoznaju i da ga prijave roditeljima i nastavnicima, a ovi dalje nadležnim organima.

24sedam/Goran Sivački
 

- Neretko svedočimo da su od vrlo ranog uzrasta deca žrtve zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja, od porodičnog do vršnjačkog. Zbog toga ponovo tražim od nadležnih organa da se u skladu sa preporukom Zaštitnika građana izmeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, tako što će se izričito propisati da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju - naveo je Pašalić u saopštenju.

Bezbedna okolina

Pašalić je naglasio da odrasli moraju da stvore uslove za bezbedan i zdrav psihofizički razvoj dece, ali moraju i da osnaže i nauče decu da prepoznaju i prijave razne oblike nasilja.

- Izmenama normativnog okvira moramo reagovati na pojavu nasilja nad i među decom. Istovremeno, deca moraju da budu naučena šta spada u zlostavljanje i nasilje, kao i da budu osnažena da na prve naznake neprihvatljivog ponašanja, pre svega kod svojih vršnjaka, reaguju i prijave ga odraslima - ukazao je on.

Zaštitnik građana je pozvao sve društvene činioce, od porodice preko rođaka i nastavnika do nadležnih organa, na koordinisanu saradnju i ulaganje dodatnih napora kako bi se deci obezbedila adekvatna zaštita od nasilja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike