Osam saveta za bezbednu vožnju: Kreće akcija "Vozi odmoran"

03.06.2024

19:50

0

Autor: I.K.

Tokom juna i jula prošle godine zabeležen je najmanji broj stradalih osoba u saobraćaju u poslednje 23 godine

Osam saveta za bezbednu vožnju: Kreće akcija "Vozi odmoran"
Copyright MUP Srbije

Pred turističku sezonu, tokom koje strada najviše učesnika u saobraćaju, i ove godine pokreće se kampanja “Vozi odmoran” koju zajednički organizuju Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, Uprava saobraćajne policije, JP "Putevi Srbije" i Auto moto savez Srbije. 

Umor vozača tokom putovanja na udaljene destinacije jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda koje se neretko završavaju sa teškim povredama ili fatalnim ishodom. Umoran vozač može biti opasan, kako za sebe tako i za druge, kao i vozač koji vozi pod uticajem alkohola, upozoravaju stručnjaci.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević savetuje pre svega vozačima da na put kreću odmorni i da prave pauze na svaka dva sata vožnje. Apeluje na sve vozače da ne prave kompromise sa tim kako se osećaju, da prave pauze, kao i da ne prave velike razlike u temperaturi u kolima pomoću klima uređaja.

MUP Srbije
 

 

Kao i prošle godine, i ove će u sklopu kampanje "Vozi odmoran" svakome ko ulazi u našu zemlju biti predočena osnovna pravila o brzini, odnosno o ograničenjima, u naselju, van naselja, na moto-putu i auto-putu. Na letku koji je štampan na četiri jezika - srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, biće sadržani najvažniji propisi i saveti.

Pre polaska na put savetuje se vozačima da provere tehničku ispravnost vozila, da isplaniraju putovanje i prave pauze na svaka dva sata, najmanje po 15 minuta, i da unose dovoljnu količinu tečnosti.

Takođe, klima uređaj treba da bude podešen tako da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu ne bude veća od 7 stepeni. 

MUP Srbije
Slaviša Lakićević

 

Načelnik Lakićević, takođe, apeluje na sve vozače i putnike da obavezno koriste sigurnosni pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu, kao i na sve roditelje da decu prevoze na zakonom propisan način kako bi se sačuvala njihova bezbednost.

Podsetimo, tokom juna i jula prošle godine zabeležen je najmanji broj stradalih osoba u saobraćaju u poslednje 23 godine, od kada se vodi evidencija, nakon što je sprovedena ova akcija "Vozi odmoran".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike